Mulakan hari anda dengan aktiviti yang positif untuk menjadikan hari anda kekal sihat dan segar sepanjang hari. Banyak artikel menyuruh anda melakukan senaman di wakti pagi untuk berat badan yang ideal namun bukan semua orang ada masa untuk bersenam, tambahan lagi pada waktu pagi. Kekangan masa menyukarkan mereka-mereka yang nak turunkan berat badan. Kami ada cara untuk anda mampu untuk menurunkan berat badan, namun tidak memerlukan anda untuk bersenam pada waktu pagi. Sambil-sambil anda ke pejabat, kelas atau apa saja aktiviti anda, apa kata anda luangkan masa kejap buat beberapa perkara ini.  

 

Makan sarapan!

 

Jangan skip sarapan. Jika anda seorang yang sibuk, grab sekeping roti kosong dan segelas susu sebelum anda ke pejabat. Jika anda tiada masa, makan sambil hadap jem dalam perjalanan anda ke pejabat, ataupun dalam train. Jika anda rajin, rebus telur selama seminggu dan ambil sebiji untuk sarapan. Pun dah cukup.

 

IKLAN

Morning Stretch

 

Bangun saja tidur, apa kata anda menggeliat seketika, lepas tu renggangkan leher dan tangan anda agar badan anda tidak lenguh. Tak perlu beriya sangat sampai kena jumping jack pepagi buta tu. Jika anda beragama Islam, solat subuh merupakan stretching paling bagus untuk anda mulakan hari anda.

IKLAN

 

Minum segelas air suam

 

IKLAN

Alahai, senang sangat nak buat benda ni. Lepas mandi pun boleh buat. Jika anda seorang yang utamakan kesihatan secara menyeluruh, kami sarankan anda minum segelas air masak sebelum anda gosok gigi. Ini untuk menguatkan immunisasi dalam tubuh anda. Tak percaya cubalah.

 

Jangan terus grab phone!

 

Segelintir anda pasti akan terus terkam telefon celik saja mata kan? Selain daripada boleh merosakkan mata anda, tatap telefon celik saja dari tidur boleh membuatkan anda kurang bertenaga sepanjang hari. Eksperimen ini telah dilakukan oleh salah seorang pakar di US. Beliau sendiri menceritakan pengalaman beliau. Jadi sebelum anda scroll phone tu, apa kata kalau anda ambil sarapan, tengok matahari dan orang sekeliling seketika, ambil masa untuk menarik nafas dan set goal anda dahulu, baru anda tengok apa yang terjadi pada dunia hari ini.