Kehidupan seharian kita memang penuh dengan tekanan . Ia boleh datang dalam bentuk tugasan kerja , kekecewaan , permintaan dan pelbagai bentuk lagi. Bagi kebanyakan orang (mungkin termasuk anda) tekanan telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian.

Perasan Tak, Bila Tertekan Badan Lelaki Mudah Lesu?

Tekanan tidak semestinya sesuatu yang tidak bagus. Dalam dos yang kecil , sedikit tekanan boleh membantu untuk kita berjaya. Sedikit tekanan boleh membantu atau mendorong anda menjadi yang terbaik dalam bidang diceburi. Tetapi jika anda sentiasa berada dalam situasi di bawah tekanan sama ada mental atau fizikal , lambat laun ia boleh mengganggu kesihatan . Jika dapat mengesan tanda-tanda awal yang menunjukkan tekanan telah mengganggu kesihatan, anda boleh mengambil langkah awal untuk mengurangkan kesan buruk akibat tekanan tersebut.

Perasan Tak, Bila Tertekan Badan Lelaki Mudah Lesu?

Tekanan adalah tindak balas fizikal untuk mengharungi peristiwa yang membuatkan kita rasa terancam , cemas atau mengganggu keseimbangan kehidupan. Tekanan juga membantu kita menghadapi cabaran atau mengejar sesuatu matlamat. Tetapi di luar tahap tertentu , tekanan boleh menjadi gangguan kesihatan , mental , produktiviti , perhubungan dan kualiti hidup kita .Dalam situasi tekanan memuncak, manusia menghadapinya dengan salah satu 3 cara: 

1.Jika seseorang menghadapi tekanan dia akan menjadi resah , marah dan tidak boleh duduk diam.

2.Seseorang juga boleh menjadi “zombie” apabila menghadapi tekanan iaitu tidak responsif dan menjauhkan diri .

3.Akhir sekali seseorang boleh menjadi beku apabila di dalam tekanan tetapi jauh di dalam hati, anda menjadi tidak keruan dan gelisah.

Saya akan senaraikan tanda-tanda seseorang itu mengalami tekanan. Lebih banyak tanda-tanda ini ada jepada anda , lebih tekanan yang anda alami dan boleh menjadi tekanan yang memuncak . Jika ia berlaku kepada diri anda , anda perlulah berjumpa segera dengan doktor.

 Perasan Tak, Bila Tertekan Badan Lelaki Mudah Lesu?

Tanda tanda tekanan

 

1.Simptom Kognitif

a.Masalah ingatan ( pelupa )

IKLAN

b.Gagal memberi tumpuan

c.Selalu membuat pertimbangan yang salah

d.Selalu berfikiran atau nampak yang negatif

e.Fikiran sentiasa resah

 1. Sentiasa rasa bimbang

 

2.Simptom Emosi

 1. Sentiasa “moody”
 2. Iritasi dan cepat marah
 3. Perasaan sentiasa terganggu
 4. Rasa tidak boleh mengawal situasi
 5. Rasa keseorangan dan terasing
 6. Kemurungan dan tidak gembira

 

 1. Simptom fizikal

a-Bisa-bisa badan

b-Sembelit atau cirit birit selalu

IKLAN

c-Pening dan muntah

d-Sakit dada dan jantung bergerak laju

berkekurangan nafsu sex

f-Selalu rasa sejuk badan

 

 1. Simptom kelakuan

a-Banyak makan atau sangat kurang makan

b-Tidur banyak atau tidak boleh tidur

c-Sentiasa menyendiri

d-Selalu melambat-lambat kan kerja atau cuba mengelak kerja

IKLAN

e-Menggunakan minuman beralkohol , dadah atau merokok untuk menangani tekanan

f-Tabiat orang sentiasa gementar seperti menggigit kuku .

Perasan Tak, Bila Tertekan Badan Lelaki Mudah Lesu?

Antara langkah-langkah yang boleh kita ambil untuk mengatasi atau mengawal tekanan adalah seperti berikut;  

1.Cuba elakkan tekanan yang tidak perlu .Tidak semua tekanan boleh kita elakkan , tetapi dengan belajar berkata “tidak” dan boleh membezakan apa yang “perlu dibuat “ dan “mesti dibuat”, mengelakkan situasi dan orang yang memberi tekanan pada anda , boleh mengurangkan stres yang tidak perlu dalam kehidupan seharian anda

 

2.Cuba ubah situasi. Jika anda tidak boleh mengelak situasi stres , cuba dapat kan bantuan kawan atau berbincang dengan mereka . Jangan memendam perasaan dan cuba menyelesaikan jika anda tidak mampu. Cuba bertolak ansur dengan situasi anda.

 

3.Cuba adaptasi keadaan stres anda. Jika anda tidak mampu mengubah tekanan yang anda alami , cuba ubah pemikiran dan diri anda. Sebagai contohnya , jika tekanan kerja menghimpit anda , cuba fikirkan tentang perkara yang bagus tentang kerja anda. Ia boleh membantu anda merasa sedikit bagus tentang kerja yang anda lakukan.

 

4.Terima keadaan itu. Memang akan ada tekanan yang anda tidak boleh elak dan ubah . Cuba terima keadaan dengan sebaiknya dan elakkan dari memberontak atau melawan . Jika anda memberontak dan melawan , ia akan menyebabkan anda bertambah stres.

Perasan Tak, Bila Tertekan Badan Lelaki Mudah Lesu?

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI