Ayam bukan sahaja lazat tetapi ia juga lebih sihat berbanding daging lain. Walaubagaimana pun, orang yang memakan ayam perlu memikirkannya semula menu masakan akibat penggunaan ayam boleh menyebabkan bahaya, yang mana ayam berkenaan mungkin telah disuntik.

Makan Ayam Disuntik, Jangan Diambil Kerap

Manfaat daging ayam

Daging ayam memberikan banyak faedah, seperti pembinaan otot, menjaga kesihatan, meningkatkan imuniti, menggalakkan kesihatan jantung atau mengurangkan simptom PMS. Di samping itu, apabila dimasak dengan betul, rasa daging ayam sangat sedap untuk dinikmati. Disebabkan itu permintaan daging putih ini semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Walau bagaimanapun, peningkatan permintaan terhadap daging ayam memang mendatangkan risiko kesihatan maut kerana penyalahgunaan antibiotik, terutamanya pada ladang ayam sederhana dan besar.

Risiko memakan daging ayam

Para saintis mendakwa bahawa para petani sewenang-wenang menyuntik burung dengan antibiotik untuk merangsang pertumbuhan, menghalang penyakit yang berlainan dan menggemukkan ayam dengan cepat. Jumlah dan jenis ubat yang disuntikkan kepada ayam mestilah tepat mengikut apa yang dibenarkan oleh undang-undang. Walaubagaimana pun, sebagai petani ayam yang inginkan keuntungan yang lebih tinggi, mereka menyuntik lebih banyak jenis ubat dengan dos yang lebih tinggi. Tindakan ini tidak berbahaya untuk kesihatan manusia.

IKLAN

Makan Ayam Disuntik, Jangan Diambil Kerap

Ubat tahan “Super bug”

Apa yang mereka lakukan membuat ubat yang tahan “super bug”, bakteria yang masih dapat bertahan dan berkembang tanpa menghiraukan apa-apa ubat. Dengan kata lain, super bug menyebakan orang sakit menentang pelbagai jenis antibiotik. Oleh itu, selesema biasa boleh hilang, kerana antibiotik tidak berfungsi pada pemakan ayam.

Virus lain

Menurut satu kajian yang dilakukan tahun lepas oleh Institut Penyelidikan Perubatan Kenya (Kemri), ayam runcit yang dijual di Nairobi tidak hanya tercemar oleh paras ubat yang tinggi tetapi juga mengandungi patogen berpotensi E.coli.

IKLAN

Biologi bakteria E.coli yang terdapat di dalam usus manusia dan haiwan lain seharusnya tidak mendatangkan kemudaratan. Walaubagaimana pun, E.coli yang terdapat dalam ayam runcit amat berbahaya kerana ia boleh mengakibatkan keracunan makanan teruk yang membawa kepada kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Kajian itu mendakwa bahawa kira-kira 75% daripada isolat bertahan sekurang-kurangnya 1 daripada 12 antibiotik yang diuji, dan 40.4% daripadanya positif untuk 10 gen yang memudaratkan.

IKLAN

Salmonella, kumpulan lain bakteria yang biasanya menyebabkan keracunan makanan juga menjadi antibiotik yang ditentang. Daripada daging ayam, salmonella juga boleh didapati dalam pelbagai jenis produk, dari daging, telur hingga susu. Sama seperti E.coli, apabila seseorang mempunyai salmonella, mereka akan mengalami cirit-birit, kekejangan perut, muntah serta demam yang teruk.

Daging ayam memberikan pelbagai faedah dari segi mengekalkan kesihatan dan kesihatan. Walaubagaimana pun, kerana dagingnya boleh tercemar dengan suntikan, pastikan sumber ayam anda legit dan legal.

Sumber : (https://hellodoktor.com/)

Oleh : Farah Aziz

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI