Apabila anda sedang berdiet, anda pasti akan makan makanan yang berkualiti dengan kuantiti yang diperlukan untuk makanan harian anda kan? Adakalanya anda akan makan sedikit berikutan daripada mindset makan sikit, cepat kurus. Tetapi menurut kajian baru dari Penn State University, mereka yang makan makanan sihat dengan banyak akan lebih berjaya menurunkan berat badan berbanding mereka yang makan sikit.

 

Menurut artikel Men’s Health, kajian telah dibuat kepada kira-kira 100 orang, dua kumpulan salah satu daripadanya maklum akan cara untuk menurunkan berat badan dan mereka ada pengetahuan tentang makanan sihat. Mereka  hadir ke makmal sekali seminggu selama empat minggu untuk makan tengah hari. Makanan mereka terdiri daripada tujuh makanan dengan pelbagai kalori yang berbeza, dan saiz portion mereka dihidangkan bervariasi setiap minggu.

 

Penyelidik mendapati bahawa kedua-dua kumpulan makan lebih banyak makanan apabila pinggan mereka mengandungi lebih banyak makanan, kata kata salah seorang pelajar jabatan sains pemakanan Penn State iaitu Faris Zuraikat. Ini menghairankan, kerana walaupun kumpulan yang terlatih sepatutnya makan kurang, mereka tidak dapat menahan jumlah makanan yang diletakkan di hadapan mereka. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam jumlah makanan yang kedua-dua kumpulan makan.

IKLAN

Makan Banyak Kalau Nak Kurus Cepat!

Terdapat lapisan perak, walaupun, katanya. “Mereka yang dilatih dalam saiz portion masih makan kurang kalori berbanding dengan kawalan,” jelas Zurikian. “Dan mereka tidak makan dengan kurang, tetapi dengan makan lebih banyak makanan berkalori rendah dan kurang makanan padat kalori yang tinggi.”

Kajian ini tidak boleh menentukan sama ada mereka-mereka ini boleh menurunkan berat badan ataupun tidak. Walaubagaimanapun, kajian sebelum ini ada mengatakan bahawa makan makanan kurang kalori tapi dengan kuantiti yang banyak boleh mengurangkan berat badan. Makanan berkalori rendah seperti sayur-sayuran boleh membantu seseorang untuk kurang berasa lapar.

IKLAN

Itu kerana mesej “makan lebih banyak” mungkin merupakan pendekatan yang lebih baik apabila ia berkaitan dengan penurunan berat badan. Kajian mendapati bahawa seseorang yang mempunyai kecenderungan untuk makan berat atau makanan yang sangat konsisten, tapi tapi bijak memilih makanan yang rendah kalori.

Sekiranya anda dapat mengurangkan pengambilan kalori dengan memakan makanan yang memuaskan, anda masih boleh menurunkan berat badan. Lelaki benar-benar suka pendekatan ini. Ini kerana lelaki mempunyai kecenderungan untuk makan dengan lebih banyak.

Makan Banyak Kalau Nak Kurus Cepat!

IKLAN

 

Anda tidak perlu ke kelas untuk tahu tentang semua ini. Perkara yang paling mudah yang boleh anda lakukan ialah membuat perubahan kecil yang menambah perbezaan besar dalam pengambilan kalori harian anda.

Sebagai contoh, ambil sandwic. Pilih roti bijirin untuk lebih banyak serat, elak sos-sos yang mengarut. Anda akan makan jumlah makanan yang sama, tetapi mengambil lebih sedikit kalori tanpa menyedari.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI