RAMAI YANG BERTANYA KENAPA LELAKI PERUT BUNCIT SELEPAS KAHWIN. SELALU JUGA DENGAR ORANG CAKAP MACAM NI, “SEKARANG NI KURUS, DAH KAHWIN NANTI MESTI GEMUK.” WALAUPUN ISTILAH GEMUK DAN BUNCIT ITU TAK SAMA, TAPI DALAM KONTEKS INI IANYA MEMBAWA MAKSUD YANG SERUPA, IAITU PERUT NAIK.

Mana tak buncit, makan-minum semua tersedia bila dah kahwin, nak pergi bersenam pun agak malas sebab bini dah ada kat rumah bersenam dengan bini lagi best.

DAH KAHWIN, TAK PAYAH LAH NAK FIKIR PASAL ‘MARKET’. CUKUPLAH ADA BINI SORANG.

Isteri suka masak dan suka cuba resipi baru, suami akan jadi bahan uji kaji dan juri professional.

Dah memang keturunan perut buncit, nak buat macam mana. Terima saja la

Tapi hakikatnya ada fakta yang perlu kita tahu:

Masalah Paling Popular Lelaki Selepas Berkahwin, Perut Buncit Melampau!

LELAKI YANG DAH KAHWIN NI SENANG BUNCIT DISEBABKAN FAKTOR KELAMIN SEBENARNYA. KEBUNCITAN LELAKI INI BERLAKU APABILA CECAIR DARIPADA ISTERI YANG MENGALIR MASUK MELALUI ALAT SULIT LELAKI SEMASA HUBUNGAN KELAMIN AKAN MEMBUATKAN PERUBAHAN HORMON YANG MEMBUATKAN PERUT SENANG BUNCIT.

Bila ade sexual intercourse, orgasm dan sebagainya kelenjar pituari kat otak akan merembes hormon yang menggalakkan pembesaran sel.

Lepas kahwin, selalu ada sexual activities. Kadar testosteron menurun masa air mani keluar akan menyebabkan kadar metabolisme menurun. Sebab tu perut senang buncit sebab badan susah nak bakar lemak/kalori.

Hormon estrogen (pengumpul lemak) yang tinggi dalam badan yang merosakkan hormon testosteron. Kurang hormon testosteron, muscle produced akan berkurang.

Perempuan pun sama juga, tapi perempuan lepas kahwin bertambah berat badan secara overall sebab terkena ‘buatan orang’. Fakta telah mengatakan perempuan bertambah berat badan kerana khasiat air mani si suami itu sendiri.

IKLAN

KEPADA WANITA YANG SUDAH BERKAHWIN, DIKATAKAN AKAN MEMPUNYAI KULIT YANG LEBIH LEMBUT HASIL DARIPADA PANCUTAN SPERMA SUAMI YANG MENGANDUNGI BANYAK PROTEIN YANG BERKHASIAT.

Protein yang banyak akan meransang pertumbuhan sel dalam badan & menurunkan metabolisme.

Air mani yang dipancut ke dalam rahim isteri bukan sekadar boleh mendatangkan zuriat, ia juga akan bersatu dengan darah dan segala kebaikan air mani suami akan diserap ke dalam tubuh isteri.

Rambut isteri semakin hitam dan berkilat.

Mengurangkan jerawat.

Campuran sperma dalam tubuh isteri akan menghasilkan berjuta-juta hormon yang membuatkan wanita lebih ceria dan gembira.

Masalah Paling Popular Lelaki Selepas Berkahwin, Perut Buncit Melampau!

BUKANLAH KENA MELAWAN FITRAH KEHIDUPAN BERUMAH TANGGA, TAPI BILA TENGOK PADA PUNCA BANYAK DATANG DARI FAKTOR HORMON. JADI, CARA UNTUK ATASI DAN KURANGKAN PERUT BUNCIT ATAU GEMUK SELEPAS BERKAHWIN KITA KENA ‘KACAU’ BALIK HORMON KITA. PALING UTAMA, KURANGKAN HORMON ESTROGEN MELALUI PEMAKANAN ATAUPUN AMBIL ANTI-ESTROGEN. SENAMAN DAN GAYA HIDUP SIHATPERLU DIAMALKAN KERANA BOLEH MENSTIMULASIKAN KELENJAR HORMON KITA AGAR BEKERJA SECARA OPTIMUM.

Perubahan ini sememangnya mencacatkan penampilan. Sebetulnya, masalah pertambahan berat badan satu-satunya ancaman kesihatan yang sukar dielakkan.

IKLAN

Namun begitu, dari satu sudut yang lain mereka yang berkahwin sebetulnya mendapat manfaat yang cukup besar pada kesihatan mereka. Terdapat dua teori yang mungkin boleh menjadi faktor masalah ini berlaku. Teori ini diilhamkan oleh seorang ahli statistik Charlotte Schoenborn.

Pertama, berdasarkan teorinya, perkahwinan secara tidak langsung berkemungkinan memberi perlindungan terhadap kesihatan. Sebagai contoh, pasangan yang berkahwin mempunyai kelebihan daripada aspek perkongsian sumber ekonomi, sokongan sosial dan psikologi. Selain itu, mereka juga mendapat dorongan dan galakan antara satu sama lain untuk meneruskan amalan gaya hidup yang sihat.

Kedua, mereka yang mempunyai tahap kesihatan yang baik atau sihat akan berkahwin dan kekal dalam perkahwinan tersebut. Sebaliknya mereka yang `kurang sihat” tidak berkahwin atau lebih cenderung berpisah, bercerai, menduda atau menjanda. Secara keseluruhan, kaitan antara status perkahwinan dan status kesihatan wujud tanpa mengira status sosioekonomi, etnik, tahap pendidikan dan kemiskinan di mana saja mereka dilahirkan.

MENGIKUT KAJIAN TERHADAP LEBIH 125,000 ORANG, MENDAPATI MEREKA YANG BERKAHWIN KHUSUSNYA LEBIH CENDERUNG UNTUK BERTAMBAH BERAT BADAN. DI KALANGAN ORANG DEWASA YANG BERUSIA LEBIH 18 TAHUN DAN KE ATAS, 12 PERATUS TAHAP KESIHATAN MEREKA DALAM LINGKUNGAN BAIK ATAU TERUK.

Tahap kesihatan golongan duda dan janda dikategorikan paling teruk. Secara umum, orang dewasa yang berkahwin paling sedikit mengalami masalah kesihatan. Selain itu, mereka paling kurang terbabit dalam tingkah laku yang berisiko kecuali pertambahan berat badan.

Di samping tahap kesihatan yang jauh lebih baik, kajian itu juga mendapati mereka yang berkahwin kurang mengalami beberapa masalah kesihatan.

ANTARANYA, KURANG MENGALAMI SAKIT BELAKANG BAHAGIAN BAWAH, KURANG SAKIT KEPALA DAN TEKANAN P SIKOLOGI KECUALI MASALAH BERAT BADAN. BERITA BAIKNYA, MEREKA JUGA KURANG MINUM MINUMAN KERAS, MEROKOK DAN AKTIF SECARA FIZIKAL BERBANDING ORANG LAIN.

Masalah Paling Popular Lelaki Selepas Berkahwin, Perut Buncit Melampau!

IKLAN

70 PERATUS SUAMI OBES


APA YANG MEMBIMBANGKAN, BUAT MASA INI, LEBIH DARIPADA SEPARUH ORANG DEWASA TERGOLONG DALAM KUMPULAN YANG OBES. KIRA-KIRA 70 PERATUS PARA SUAMI TERMASUK DALAM KATEGORI OBES BERBANDING 65 PERATUS LELAKI YANG LAIN.

Hubung kait antara perkahwinan dan kesihatan ini buat julung kalinya dilaporkan pada tiga dekad lalu. `Hubungan yang istimewa” ini masih wujud hingga ke hari ini
sekalipun banyak berubah.

Bagaimanapun, hari ini, semakin ramai yang berkahwin lewat dan memilih bersekedudukan dengan pasangan. Berbeza dengan mereka yang berkahwin, golongan yang tinggal serumah tanpa ikatan pernikahan memberi implikasi negatif pada kesihatan.

SEMENTARA ITU, DALAM SATU KAJIAN YANG BERASINGAN OLEH THE HARVARD SCHOOL OF PUBLIC HEALTH, MENDEDAHKAN LELAKI YANG BERKAHWIN SEMULA JUGA BOLEH MENGALAMI PERTAMBAHAN BERAT BADAN. KESIMPULAN YANG DIPEROLEH DARIPADA KAJIAN TERSEBUT PERTAMBAHAN BERAT BADAN INI KERANA PERKAHWINAN ITU SENDIRI MENGUBAH TINGKAH LAKU MAKAN MEREKA SEMASA MEREKA MENJADI `ORANG BUJANG”.

Kajian ini juga menyimpulkan banyak kesan positif pada kesihatan seorang lelaki. Mereka juga dilaporkan kurang minum minuman keras, makan lebih banyak sayuran, daging yang kurang lemak, kurang minuman manis berbanding dengan mereka yang bercerai. Perubahan ini amat ketara pada tabiat pemakanan mereka terutama kepada lelaki muda yang berkahwin semula selepas kehilangan pasangan.

KURANG SENAMAN
Sekalipun ada perubahan positif dalam tabiat pemakanan, lelaki yang berkahwin semula kurang melakukan senaman. Ini mengakibatkan mereka mengalami pertambahan berat badan.

Kemungkinan lebih banyak masa diperlukan untuk pasangan baru menyebabkan mereka kekurangan masa untuk melakukan senaman secara rutin.

KAJIAN YANG DISIARKAN DALAM JOURNAL OF EPIDEMILOGY AND COMMUNITY HEALTH ITU, MENDAPATI RATA-RATA LELAKI YANG BERPISAH DENGAN PASANGAN MEREKA MENGALAMI PENURUNAN BERAT BADAN, MEROKOK DAN LEBIH BANYAK MINUM MINUMAN KERAS.

Profesor Ben Fletcher, dari Persatuan Psikologikal Britain berkongsi pandangannya tentang lelaki yang berkahwin semula. Ujarnya, golongan ini biasanya mendapat lebih banyak sokongan sosial iaitu kuasa yang paling besar pada kesihatan dan diri seseorang.

Ketua Jabatan Psikologi University of Hertfordshire bersetuju dengan pandangan tersebut berdasarkan kajian lain. Lelaki katanya, tidak dapat mengendalikan diri apabila mereka kehilangan pasangan. Mereka tidak seperti wanita yang lebih tabah, kita dapat lihat peningkatan kes kematian di kalangan lelaki dalam tempoh enam bulan selepas kematian pasangan mereka.

Sumber : Intimku.com

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI