Man photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com

Tiada jalan mudah untuk menurunkan berat badan dan juga mengempiskan perut yang mungkin sudah ‘berlabuh’ sekian lama.

Dan lokasi tumpuan di mana ‘lemak’ degil biasa berkumpul ialah di sekitar abdomen atau perut. Bagi kebanyakan anda sebagai lelaki, inilah bahagian yang dianggap agak kritikal apatah lagi jika semakin bertambah usia perut pun turut meningkat saiz diameternya.

Jika anda berada gundah apabila melihat diri sendiri di hadapan cermin, itulah petanda paling jelas bahawa berat badan sudah tidak ideal. Kali ini MASKULIN ingin kongsi 5 jenis senaman yang paling efisien untuk kempiskan perut.

Satu kajian yang dilakukan oleh San Diego University Biocmechanic Lab mengkaji keputusan EMG beberapa jenis senaman. Dan hasilnya mereka mendapat terdapat 5 senaman yang paling berkesan.

IKLAN

PLANK

Senaman plank mampu memberi stimulasi yang lebih tinggi di bahagian abdomen berbanding senaman lain. Ia juga melibatkan otot belakang badan.

BYCYCLE CRUNCH

Dalam kajian mereka senaman ini memberikan impak kedua paling tinggi dalam aspek menguatkan otot serta membakar lemak di perut. Ia juga memberikan stimulasi aktiviti lebih tinggi berbanding teknik crunch biasa.

IKLAN

SIDE PLANK

Teknik ini bukan sahaja memberikan regangan bentuk badan yang baik. Malah ia juga merangsang serta memperbaiki glutes, quads, hamstring dan juga menguatkan bahagian peha dan atas badan.

VERTICAL LEG CRUNCH

Tahukah anda dengan melakukan senaman vertical leg crunch mampu merangsang 116 peratus lebih aktiviti di bahagian abdomen berbanding melakukan crucnh biasa!

IKLAN

REVERSE CRUNCH

Senaman ini memberikan penekanan dan impak yang baik di bahagian bawah abdomen serta memberikan regangan otot sangat baik kepada badan.

Selamat mencuba.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI