Air adalah satu bahan yang sangat penting untuk tubuh badan. Antara fungsi air yang utama ialah mengangkut oksigen dan zat nutrisi kepada sel-sel tubuh badan dan mengangkut bahan-bahan kumuh daripada sel keluar dari tubuh badan kita.

Air adalah sangat penting untuk tubuh seseorang. Ia mengandungi 60% pada kandungan tubuh badan kita. Namun sering kali orang bertanya, air jenis apa dan bagaimana yang boleh kita minum terutamanya jika kita sedang diet atau ingin kurus?

Di Facebook Tanya Dr. Syid ada menerangkan jenis air apa yang boleh kita ambil dan bagaimana ia boleh membantu untuk kita menurunkan berat badan.

Melalui sebuah video berdurasi lebih 29 minit, beliau memberitahu bahawa air mempunyai banyak fungsi kepada tubuh badan.

Khasiat air limau nipis & bagaimana ia bantu untuk kurus

“Jika kita makan di kedai makan, selalunya kita akan order teh tarik atau milo dinasour, lebih membimbangkan jika kita order teh tarik tambah susu dan tambah gula. Jadi hari ni saya akan ceritakan sikit tentang air limau nipis agar apa yang kita minum ini boleh memberi manfaat kepada diri kita.

“Tak kiralah teh o ais limau, air sirap limau ataupun air limau, ia sangat baik untuk tubuh badan. Seperti yang kita tahu, populasi obesiti semakin meningkat di negara kita. Dengan meng order beberapa minuman dengan extra gula,ia akan memberi kandungan kalori yang berlebihan secara percuma buat tubuh badan kita.

“Contoh teh tarik, kalorinya dah sama dengan sepinggan nasi walhalkan ia hanya minuman dan tidak mengenyangkan. Jadi konklusinya orderlah air limau nipis kerana ia mengandungi macam-macam mineral contohnya potasium, magnesium, fosforus, dan kaya dengan vitamin seperti A, B, C dan D.

“Malah ia juga mengandungi flavonoid yang bersifat antioksidan dan anti-radang. Itu yang kita nakkan terutamanya di zaman sekarang di mana virus sedang menular,” katanya.

“Minum Air Limau Nipis Sebelum Bersenam, Ia Akan Membakar Lebih 30%” – Dr. Syid

1. Tingkatkan imun badan

Beliau juga tidak menolak kandungan yang ada di dalam limau nipis sedikit sebanyak boleh membantu mencegah virus seperti Covid-19 kerana ia kaya dengan vitamin C serta antioksidan yang dapat membantu dari segi sistem imun.

Dianggarkan tiga biji limau nipis mengandungi kandungan vitamin C yang mencukupi untuk keperluan harian kita dan ia juga sangat-sangat penting untuk sistem imun tubuh badan. Ia turut mengandungi vitamin D, juga penting untuk imun badan.

IKLAN

Dalam masa yang sama, ia juga mengandungi flavonoid yang mana ia juga sangat-sangat penting sebab kita tahu ada sesetengah phytonutrisi yang memang boleh bunuh bakteria.

Contoh, dalam limau nipis ni ada sejenis flavonoid yang diberi nama Limonene yang mana dalam kajian ada menunjukkan bahawa ia juga boleh bertindak untuk membasmi kuman Streptococcus, bakteria yang selalu menyebabkan jangkitan pada tekak, demam dan sebagainya. Jika kita amalkan air limau nipis ini secara berterusan tanpa tambah gula, InsyaAllah ia akan memberi kesan yang positif pada diri.

2. Menyihatkan jantung, turunkan tekanan darah dan kolesterol

Air limau nipis juga kaya dengan mineral yang membantu memberi kesihatan pada jantung, potassium misalnya boleh membantu untuk menurunkan tekanan darah. Malah flavonoid yang saya katakan tadi iaitu Limonene, juga boleh membantu untuk menurunkan kolesterol. Ia juga membasmi keradangan dan membasmi bahan seperti radikal bebas yang menjadi punca kepada penyumbatan saluran darah.

“Minum Air Limau Nipis Sebelum Bersenam, Ia Akan Membakar Lebih 30%” – Dr. Syid

3. Menyihatkan kulit

Dalam masa yang sama, beliau turut memberitahu air limau nipis bagus untuk mengekalkan kulit yang cantik serta mulus kerana tinggi vitamin C dan Flemenoid yang boleh menguatkan struktur kolagen atau membantu untuk meningkatkan penghasilan kolagen dalam tubuh badan.

Apabila kita mencecah usia 25 tahun atau sekitar macam tu, penghasilan kolagen dalam tubuh badan sudah semakin menurun sebanyak 1.5% setiap tahun. Ini akan menurun dan menurun. Kita tahu bahawa kolagen adalah sesuatu yang akan menyebabkan keanjalan kulit yang mengelakkan kedutan dan sebagainya. Jadi, kita rajin amalkan minum air limau nipis tampa gula, kulit akan awet muda.

IKLAN

4. Mengatasi keradangan sendi dan menurunkan urik asid

Disebabkan oleh kandungan flavonoid dan vitamin, ia juga ada kesan untuk mengatasi keradangan. Ini sangat-sangat penting kerana kita tahu penyakit-penyakit moden zaman sekarang ni banyak disebabkan oleh keradangan kronik terutamanya penyakit yang tidak berjangkit.

Contoh mudah, penyakit sendi, arthritis. Kajian juga menunjukkan jika seseorang itu kurang vitamin C berbanding dengan orang yang cukup vitamin C, orang yang kurang vitamin C mempunyai risiko tiga kali ganda untuk mengalami sakit sendi atau arthritis atau keradangan sendi.

Malah air limau nipis ini juga selain bagus untuk mengelakkan keradangan yang disebabkan oleh kemerosotan sendi tetapi juga bagus untuk mereka yang ada urik asid yang tinggi. Beliau menasihati agar kita mengamalkan air limau nipis untuk membantu menurunkan kadar uric asid.

5. Bantu penghadaman

Kandungan flavonoid di dalam limau nipis dapat merangsang penghasilan enzim penghadaman. Jadi bagus kalau kita ambil dengan makanan kerana ia boleh membantu mencerna makanan kita dengan lebih baik. Citric acid yang ada dalam limau nipis ini boleh merangsang pergerakan usus.

Sebab itulah bagi mereka yang ada asid reflux kadang-kadang asid naik ke atas dan sendawa pun rasa asid, juga boleh sarankan untuk mengamalkan air limau nipis. Disyorkan mengambil 2 sudu teh perahan limau nipis bersama segelas air suam, diminum setengah jam sebelum makan. Insya Allah ia membantu menghadaman dan menggerakkan makanan tadi supaya kita dapat mengelakkan asid reflux.

6. Rendah Indeks Glisemik (GI)

Limau nipis juga mempunyai kandungan indeks glisemik (GI) yang rendah yang mana boleh membantu untuk melambatkan penyerapan gula (karbohidrat) di dalam badan. Jadi apa yang anda makan tidak terserap terlalu cepat sehingga ia boleh menyebabkan kawalan paras gula darah berada dalam akan bertambah baik terutamanya bagi penghidap Diabetes. Bukan itu sahaja, ia membantu menurunkan rintangan insulin, punca utama penyakit Diabetes.

IKLAN

7. Elak batu karang

Bukan itu sahaja, air limau nipis juga bagus untuk batu karang kerana kita dapati citric asid dalam air limau nipis ini boleh bergabung dengan kalsium orselite yang mana mengelakkan pembentukan kristal yang mungkin boleh berkembang menjadi batu karang di buah pinggang. Secara tidak langsung, ia juga boleh membantu mengurangkan risiko terbentuknya batu karang jenis-jenis lain. Jadi, bagus untuk kesihatan buah pinggang.

8. Membakar lemak dan melangsingkan badan 

Limau nipis juga bagus untuk melangsingkan badan, mencegah obesiti kerana kandungan citric asid dalam limau nipis boleh bantu meningkatkan serba sedikit metabolisme badan terutamanya jika diambil ketika perut kosong pada waktu pagi 15-30 minit sebelum sarapan.

Vitamin C di dalam limau nipis juga membantu meningkatkan pembakaran lemak di dalam badan. Pengambilan air limau nipis sebelum senaman dapat membakar lemak 30% lebih banyak berbanding individu yang tidak mengambil air limau nipis sebelum bersenam.

Khasiatnya terbukti kerana ia rendah kalori yang mana sebiji limau nipis cuma 11 kalori sahaja. Ia juga membantu anda untuk lebih kenyang lebih-lebih lagi jika diminum sebelum makan, membantu mengurangkan serapan gula dan tidak mengantuk selepas makan.

Limau nipis ini juga mempunyai bahan flavonoid atau antioksidan yang kita tahu boleh menurunkan terbentuknya tahap A.G.E yang diserap ke dalam badan. A.G.E adalah bahan-bahan yang terhasil apabila makanan digoreng atau dipanggang dan ini jika dimakan tanpa ada sesuatu yang boleh menuetralkannya, ia akan meningkatkan tahap keradangan dalam badan.

Apabila tahap keradangan dalam badan meningkat, ini boleh menyebabkan rintangan insulin meningkat, seterusnya akan menghasilkan lebih banyak insulin. Apabila ini terjadi, ia akan menyebabkan badan anda sukar untuk membakar lemak dan mood badan berada dalam mood untuk simpan lemak.

Cara berkhasiat minuman air limau nipis

1. Minimum, 2-3 biji perahan limau nipis ke dalam segelas air kosong tanpa gula.

2. Disyorkan minum sebelum waktu makan.

Sumber:Tanya Dr. Syid

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI