Foto: shutterstock

Jika anda peka dengan perkembangan isu semasa dalam tempoh beberapa minggu kebelakangan ini pastinya sudah sedia maklum akan berita tentang akta baharu larangan aktiviti merokok bakal diperkenalkan.

Menerusi kenyataan umumnya, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata akta baharu akan diperkenalkan bagi melarang aktiviti merokok dan pemilikan sebarang produk merokok termasuk rokok elektronik (vape) terhadap generasi muda yang lahir selepas 2005 atau dikenali sebagai Generational End Game.

Dalam erti kata lain individu yang lahir selepas tahun 2005 selepas ini tidak dibenarkan langsung untuk mengambil, menggunakan dan memiliki sebarang produk rokok dan tembakau. Jelasi Khairy lagi, ia merupakan faktor utama penyebab kanser dan sekali gus menjadi penyumpang kepada jumlah kematian yang tinggi.

Melihat kepada langkah drastik ini beliau memang bersungguh ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bebas rokok dan produk tembakau. Tapi adakah ia merupakan satu-satunya langkah yang boleh dilakukan untuk menjadikan Malaysia sebagai ‘smoke-free nation’?

RISIKO ROKOK SELUDUP

Salah satu punca mengapa sesetengah orang muda dan remaja bawah umur menghisap rokok adalah disebabkan terdapatnya tawaran rokok seludup atau tiruan di pasaran secara haram. Penawaran rokok haram ini harganya yang jauh lebih murah serta faktor mudah didapati telah menjadikan agak sukar untuk pemantauan atau pelaksanaan regulasi undang-undang tersebut.

Dan mungkin kebergantungan atau permintaan rokok seludup atau haram ini akan lebih meningkat andai kata pelaksanaan regulasi ini dilakukan secara mendadak. Masyarakat Malaysia terutamanya golongan dewasa umumnya rata-rata sudah tahu akan bahaya serta risiko besar terhadap kesihatan yang dibawa oleh tabiat merokok.

IKLAN
Pelaksanaan Regulasi Berfasa & Tahap Kesedaran Pilihan Produk Alternatif Mungkin Jalan Lebih Baik
Foto via Berita Harian

Memetik laporan Harian Metro, rokok seludup didapati mengandungi lima kali ganda kandungan kadmium iaitu bahan kimia yang digunakan untuk membuat bateri yang boleh menyebabkan kanser, kerosakan buah pinggan dan lapisan salur darah arteri.

Laporan tersebut juga mendapati pengguna atau pembeli rokok tiruan ini banyak terdiri daripada golongan muda. Pelaksanaan dasar yang mungkin tidak dilakukan secara berfasa mungkin boleh membuatkan permintaan terhadap rokok tiruan ini semakin meningkat.

MASKULIN juga tertarik dengan perkongsian dari pembaca NST yang menyuarakan kebimbangannya terhadap tabiat merokok secara ‘bawah tanah’ atau haram selepas regulasi dan pelaksanaan akta baharu diperkenalkan tanpa sebarang pengawasan.

Jelasnya, pelaksaan yang dirancang dan dilaksanakan secara berfasa merupakan langkah yang terbaik. Ia termasuklah memberikan kelonggaran kepada perokok atau menggalakkan penggunaan produk pengurangan kemudaratan tembakau (THR) seperti pelekat nikotin, produk tembakau yang dipanaskan (HTP) dan juga rokok elektronik atau vape yang tidak mengandungi asap rokok yang bertoksik.

IKLAN

LEBIH REALISTIK

Buat perokok yang masih lagi tidak boleh meninggalkan tabiat ini di antara alternatif yang baik buat anda ialah degan memahami dengan lebih baik tentang pengurangan kemudaratan tembakau (THR). Seperti MASKULIN pernah perkatakan menerusi sebuah artikel tidak lama dahulu, penggunaan produk THR boleh dijadikan sebagai alternatif dengan menggunakan produk alternatif bebas asap rokok seperti dinyatakan di atas.

Pendekatan THR ini mungkin boleh dilihat sebagai salah satu strategi lebih realistik dan pendekatan yang lebih ideal untuk dilaksanakan bagi mencapai objektif negara bebas asap rokok. Pendekatan THR juga merupakan salah satu inisiatif terbaik bagi membantu perokok yang tidak mahu berhenti merokok dalam merendahkan risiko penyakit berkaitan dengan merokok seperti kanser paru-paru.

Dengan strategi yang betul dengan menggunakan langkah THR dijangkakan mampu mengurangkan kebergantungan kepada produk rokok yang dibakar.

IKLAN

PILIHAN ALTERNATIF

Pilihan bertukar kepada produk alternatif bebas asap rokok atau produk tembakau yang dipanaskan (HTP) juga dilihat sebagai jalan yang lebih baik buat perokok. Penggunaan produk yang tidak melibatkan pembakaran secara langsung mampu menghalang pembebasan asap yang bahata.

Terdapat jurang perbezaan yang besar di antara asap yang dibebaskan oleh rokok tradisional dan wap yang dibebaskan oleh produk vape atau HTP.  Berbeza dengan rokok tradisional yang dibakar dan mengeluarkan asap, produk alternatif cuma menghasilkan wap nikotin berperisa. Satu perkara perlu kita fahami dan sangat penting ialah nikotin tersebut bukannya menjadi penyebab utama penyakit berkaitan merokok.

Perlu kita tahu bahawa penyakit berkaitan merokok seperti kanser paru-paru adalah disebabkan oleh asap rokok yang diketahui mengandungi lebih 6,000 bahan kimia. Produk alternatif HTP cuma memanaskan tembakau yang tersedia dan diadun pada suhu di bawah 350 darjah tanpa sebarang pembakaran maka ia tidak menghasilkan abu atau mengeluarkan asap.

Malah bukan itu sahaja, tahap bahan kimia berbahaya dapat dikurangkan dengan cukup signifikan berbanding rokok biasa yang melibatkan proses pembakaran. Turut dikenali sebagai ‘heated tobacco product’ (HTP), pengenalan teknologi ini telah diperkenalkan buat pertama kalinya di Jepun pada tahun 2016.

Secara kesimpulannya untuk mengambil langkah yang lebih komprehensif serta prokatif untuk menjadikan negara ini sebuah negara bebas asap rokok memerlukan pelaksanaan secara berfasa dan regulasi yang lebih ideal.

Tahap kesedaran masyarakat terhadap alternatif seperti THR juga boleh menjadi peranan bagi mendapatkan hasil yang lebih baik di masa akan datang. Mungkin masih ramai tidak tahu akan pilihan yang lebih kurang mendatangkan kemudaratan kepada mereka. Ini terutamanya buat mereka yang masih tidak dapat berhenti dan bergantung kepada pengambilan produk bernikotin.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI