“Kotak apa pula ni?”

Mungkin itu yang membuatkan anda tertanya-tanya. Umat Islam di negara kita dan seluruh dunia sekarang sedang menjalani ibadah puasa. Seperti tahun-tahun sebelumnya, kedatangan bulan Ramadan yang penuh berkat ini cukup dinantikan oleh kita semua.

Inilah masanya untuk kita memperbanyakkan ibadah dan berbuat amal dengan bersedekah dan membantu insan yang dalam kesusahan.

Namun ada juga yang ‘culas’ dan tidak berpuasa. Setiap tahun pasti kita mendengar berita tentang penangkapan mereka yang tidak berpuasa. Selain tidak berpuasa dengan makan atau minum, merokok juga merupakan ujian terbesar.

Jadi tidak hairanlah dalam berita terbaru dari Melaka melaporkan sesiapa yang membawa atau terbawa rokok sebelum jam dua petang sepanjang bulan Ramadan akan diberikan notis.

Memetik laporan Sinar Harian, Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) akan mengeluarkan notis kepada mana-mana individu yang didapati melakukan perkara tersebut.

IKLAN
Poket ‘Tersembul’ Dengan Kotak Itu?  Sila Berhati-Hati Ya, Anda Mungkin Dicekup!
Foto: Sinar Harian

Jelas Pengarah JAIM, Datuk Che Shukri Che Mat, pendekatan ini dilihat sebagai tindak balas selepas jabatan itu menjumpai dua individu yang membawa rokok pada siang hari dalam Operasi Plastik Hitam Bersendawa.

Tambahnya lagi, dua individu yang merupakan warga emas telah ditemui di lokasi berbeza itu memberikan alasan terbawa rokok kerana memakai seluar yang sama malam tadi.

Poket ‘Tersembul’ Dengan Kotak Itu?  Sila Berhati-Hati Ya, Anda Mungkin Dicekup!
Foto: Sinar Harian

“Ketika diperiksa, memang individu berkenaan beritahu tidak menghisap rokok tetapi ada bau, logik ke kalau bau rokok malam tadi masih tak hilang. “Kita bukan nak saman tetapi pendekatan itu diambil supaya perbuatan tidak diulang.

IKLAN

Kita pun tidaklah sampai nak mandikan mereka seperti jenazah kerana tiada bukti lagi mereka bersalah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas operasi dijalankan di sekitar daerah Melaka Tengah, Klebang di sini pada Ahad lalu.

Begitu juga dengan pengguna vape atau rokok elektrik anda juga perlu lebih peka dan berwaspada. Sekiranya ditangkap menggunakan produk itupada siang hari atau secara langsung tidak puasa mereka akan berhadapan dengan saman dan juga tazkirah.

IKLAN

Bagi kesalahan tersebut mereka boleh didenda tidak melebihi RM500 bagi kesalahan pertama di bawah Seksyen49 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991.

Jadi kepada anda yang ingin berjalan-jalan di Melaka, periksalah seluar tu dahulu sebelum melangkah keluar dari hotel atau rumah. Manalah tahu anda tidak sengaja pula tidak sedar terbawa kotak rokok.

Semoga ibadah puasa kita semua dapat berjalan dengan sempurna. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=8IHO-TUWsv8&t=62s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI