Dalam tempoh beberapa hari ini telah tular di laman media sosial tentang kisah perkahwinan seorang rakyat Indonesia dan gadis ‘mat saleh’ dari bumi England.

Apa yang menarik perhatian pengguna laman media sosial ialah kecantikan yang dimiliki oleh gadis tersebut yang bernama Poli Alexandrea Robinson. Gadis berusia 21 tahu itu memilih jejaka tampan berusia 26 tahun, Nur Khamid yang berasal dari Magelang, Indonesia sebagai suaminya.

Pelbagai pandangan sini dan skeptikal dapat diperhatikan menerusia ruang komen di laman media sosial terhadap perkahwinan mereka. Jadi mengapa perkara ini sering mendapat perhatian?

Seujurnya mungkin perkara ini sedikit sebanyak membuktikan cinta agung antara dua insan yang menyayangi antara satu sama lain tidak mengenal budaya, rentas benua dan latar belakang. Kehebatan cinta mereka inilah menjadi contoh yang terbaik untuk kita semua untuk lebih menghormati antara satu sama lain walaupun berbeza bangsa, agama dan budaya.

Cinta 2 Benua Nur Khamid & Poli Pernah Diremehkan Orang Sebelum Berkahwin
Walapun hubungan dipandang sini sesetengah orang namun ia tidak pernah menggugat hati mereka

BACA: Senarai Top 10 Lelaki Paling Kacak Di Dunia, Siapa Di Tempat Pertama?

Bak kata pepatah ‘asam di darat ikan di laut, di dalam belanga bertemu juga’. Kalau sudah ditakdirkan jodoh yang sudah disusun atur oleh Yang Maha Esa, walaupun tinggal berjauhan atau berlainan bangsa keturunan, akan bertemu juga akhirnya.

IKLAN

Kedua merpati sejoli ini mendirikan rumahtangga ada 16 Disember 2018 yang lalu di rumah Nur Khamid. Ikatan suci di antara mereka disaksikan oleh kedua ibu bapa dan keluargnya.

Mengimbau kembali, Nur Khamid dan Poli mula berkenalan pada bulan Ogos tahun lalu di Pulau Dewata. Pada ketika itu Nur Khamid bekerja di Bali. Perkenalan yang pada mulanya biasa bertukar menjadi semakin serius dan masing-masing mula jatuh cinta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karna Radheya II (Nur-Mowgli) (@karnaradheya) on

IKLAN

Dan selepas setahun setengah bercinta mereka mengambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga.

Walau bagaimanapun kisah cinta dua benua ini tidaklah selalu indah. Sejak mula berkenalan dengan Poli ramai orang sekeliling dan masyarakat tidak mempercayai Nur Khamid bahawa dia mempunyai teman istimewa berbangsa Inggeris. Malah ada yang mempersendakannya.

Cinta 2 Benua Nur Khamid & Poli Pernah Diremehkan Orang Sebelum Berkahwin
Nur Khamid & Poli diijabkabulkan pada 16 Disember 2018

“Kalau namanya sudah jodoh mahu bagaimana lagi. Saya tidak pernah mengarah untuk mendapatkan seorang gadis Inggeris yang cantik sebagai isteri. Namun, Allah berkehendak menjodohkan saya dengan Poli Alexandrea, yang kini isteri saya yang sah,” jelas Nur Khamid.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Polly Alexandria Robinson ? (@pollyoddsocks) on

Seharui selepas diakad nikah, Nur Khamid yang kini bergelar sebagai seorang usahawan yang memiliki restoran bernama Luku Kitchen membawa isterinya ke Bali.

Cinta 2 Benua Nur Khamid & Poli Pernah Diremehkan Orang Sebelum Berkahwin

Walaupun ada yang memandang sinis akan hubungan mereka namun Nur Khamid dan Poli tidak pernah menjadikan ia sebagai satu perkara yang menghalang cinta mereka. Namun mereka berharap agar kisah ini menjadi inspirasi positif untuk masyarakat di luar sana.

Sebelum berkahwin Poli juga telah melawat kedua orang tuanya di kampung sebanyak tiga kali. Dan hubungan mereka ternyata direstui mereka.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI