Sejak tularnya wabak COVID-19, face mask atau topeng muka menerima permintaan yang tinggi sehingga stok face mask sering habis di kebanyakan kedai.

Melihatkan kesukaran untuk mendapatkan face mask, orang ramai mula mencari alternatif mendapatkan face mask secara atas talian walaupun dengan harga yang tinggi.

Namun dalam keadaan yang terdesak ini, masih ada pihak yang menjalankan sindiket penipuan face mask sehingga menyebabkan orang ramai mengalami kerugian.

Bagi mengelakkan anda ditipu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police ada kongsikan cara untuk anda menyemak akaun scammer.

TIPU PEMBELIAN FACE MASK!

Menangguk di air keruh. Peribahasa yang sangat sesuai untuk menggambarkan perangai scammer yang mengambil kesempatan atas kegusaran masyarakat Malaysia hari ini.

Seperti yang kita sedia maklum, kes jangkitan Covid-19 di Malaysia meningkat berganda-ganda setiap hari. Setiap hari juga ada dilaporkan kematian akibat Covid-19.

IKLAN

Maka berpusulah masyarakat ingin mendapatkan face mask, hand sanitizer, sarung tangan dan pelbagai barang lain untuk melindungi diri dari wabak ini.

Sikap peka ini admin kagum!

Tapi admin rasa cukup jika masyarakat mengikut arahan kerajaan dengan duduk di rumah., STAY AT HOME.

Namun begitu, admin terkilan dengan sikap sesetengah pihak yang masih ingin mengambil kesempatan dalam kesempitan rakyat. Ada yang cuba menipu menjual face mask.

IKLAN

Sejak Januari hingga 24 Mac 2020 ini, terdapat 336 kertas siasatan dibuka melibatkan penipuan face mask atas talian. Sebanyak 240 kes adalah dari tawaran iklan di Facebook. Dan kes ini meningkat dengan banyaknya setiap hari! 😔😔

Maka ingin admin ingatkan !!

BERHATI-HATI dengan tawaran iklan face mask atas talian.

IKLAN

JANGAN beli dengan jumlah yang banyak.

Caranya:

SEMAK no akaun sebelum membuat transaksi di laman semakmule PDRM atau download aplikasi Check Scammers CCID di Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ccid.ccis2020)

JANGAN terpedaya.

Kita mampu melawan Covid-19 dan scammer!!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI