Image by master1305 on Freepik

Salah satu ciri-ciri abdomen yang mantap yang selalu kita perhatikan ada pada pelakon Hollywood yang memiliki badan mantap ialah Adonis Belt.

Adonis belt atau kadang-kadang juga dikenali sebagai Apollo’s belt merujuk kepada dua bentuk otot ‘V’ yang terbentuk dan terdapat pada bahagian abdomen.

Ciri ini merupakan idaman ramai lelaki kerana ia menonjolkan sosok badan yang lebih menarik dan cukup seksi di mata wanita. Ia diberi gelaran bersempena dengan Adonis, nama legenda dewa kesuburan, ketampanan dan keremajaan dari mitologi Greek.

Rutin Senaman Untuk Dapatkan Adonis Belt, Bentuk ‘V’ Pada Abdomen Bak Gladiator

Namun sebenarnya bentuk Adnois belt bukahlah dari otot semata tetapi ligamen. Ini bermakna membentuk Adonis belt boleh dibentuk dengan menyingkirkan lemak bukannya membentuk otot.

Selain itu, ia juga tidak boleh dibentuk dengan bantuan mana-mana suplemen melainkan melakukan rutin senaman dan juga pemakanan yang betul. Walaupun ia bukanlah indikasi kesihatan namun Adonis belt mampu memberikan reka bentuk badan yang menarik.

Berikut MASKULIN kongsikan LIMA senaman yang mampu membantu anda mendapatkan adonis belt!

IKLAN

SINGLE LEG RAISE

Duduk lurus dengan tapak tangan lurus terus ke lantai. Perlahan-lahan tangan dan kaki (sebelah kanan) dibengkokkan untuk menampung berat badan sementara kaki kiri diluruskan selari dengan pinggul ke hujung kaki. Kemudian angkat kaki kiri hingga tegak ke atas. Ulang sehingga 8 kali untuk setiap kaki kiri dan kanan.

DYNAMIC PLANK

Kedudukan sama seperti plank, Cuma bezanya angkat kaki kiri, temukan lutut ke pinggang dan bawa lutut anda ke dalam pinggang. Kemudian ulang langkah yang sama dengan menggunakan kaki kanan pula. Ulang sehingga 10 kali untuk setiap setiap kaki kiri dan kanan.

IKLAN

FLUTTER KICKS

Duduk tegak dan angkat kaki ke atas (30 darjah) kemudian ambil kaki kanan dan naikkan kaki tersebuta dalam masa yang sama turunkan kaki kiri seperti gerakan ‘cincang’. Ulang sehingga 30 kali.

LATERAL KNEE TO ELBOW

Mengiring dan tahan berat badan dengan lengan dan kaki. Angkat badan dan bawa lutut kiri bertemu dengan siku tangan kanan. Ulang sehingga 10 kali untuk setiap setiap kaki kiri dan kanan.

IKLAN

KNEE TUCK TWIST

Duduk dengan angkat kaki anda (20 darjah) dan pusingkan pinggang ke kiri dan kanan anda. Lakukan lima kali pusingan untuk kiraan satu. Setelah itu bawa peha anda rapat ke dada dan kemudian Kembali ke posisi asal, ulang beberapa kali step tersebut. Ulang sehingga 5 kali (20 kali pusingan).

Belum cuba belum tahu bukan? Selamat bersenam!

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video senaman seperti di bawah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI