Musim perayaan ini, ramai yang buat open house, jemput rakan taulan dan sanak saudara. Namun di sebalik kemeriahan itu ada sahaja cerita kurang enak akibat tingkah laku anak-anak yang tidak menyenangkan. Jadi adakah salah membawa anak kecil ke rumah terbuka? Ini 13 adab yang perlu anda tahu untuk ke open house.

Salahkah Bawa Anak Kecil Pergi Open House?

1.Adab mengundang. Jika kita menjadi tuan rumah, eloklah jemputan itu dibuat secara adil, meliputi semua peringkat. Jangan pula kita beria mengundang rakan sepejabat tetapi terlupa jiran sebelah rumah. Atau kita sibuk mengajak rakan sepejabat tetapi terlupa saudara mara terdekat. Atau kita bersungguh mahu mengundang saudara mara yang tinggal jauh tetapi mengabaikan kawan-kawan yang berdekatan. Dalam hal ini, eloklah kita beri keutamaan kepada orang yang utama dari segi jarak dan hubungan.

 

2.Tuntutan memenuhi undangan. Memenuhi undangan adalah sunat kerana ini dapat menggembirakan orang yang mengundang kita. Sekiranya kita sudah berjanji untuk hadir, eloklah penuhi janji itu. Jangan gunakan kata-kata “Insya-Allah” sekiranya kita memang tidak mahu pergi. Sekiranya tidak dapat hadir kerana masalah tertentu, lebih manis kita maklumkan kepada tuan rumah supaya dia tidak terharap-harap.

 

  1. Adab dengan tetamu yang lain. Bersalamlah dengan tetamu yang lain, yang perempuan dengan perempuan dan lelaki dengan lelaki. Majlis-majlis begini biasanya diadakan bertujuan untuk menghimpunkan saudara mara, termasuk kawan lama dan baru. Oleh itu seharusnya kita ambil peluang bagi merapatkan silaturahim walaupun dengan orang lain yang baru dikenali. Cara yang paling mudah untuk menyambungkan silaturahim adalah dengan bersalam-salaman. Hal ini diriwayatkan dalam hadis Ibnu Sinni dan Abu Daud bahawa  Rasulullah bersabda, “Apabila dua orang iIslam bertemu, mereka bersalaman, memuji Allah dan memohon keampunan, maka Allah akan mengampunkan dosa mereka.”

 

4.Pergaulan yang baik sesama tetamu juga digalakkan. Beramah mesra, berbual sopan dan tidak menunjuk-nunjukkan kehebatan diri walaupun siapa pun kita. Umpamanya dalam berbual, apabila tiga orang berbual, tidak seharusnya dua orang bercakap perkara yang mereka sahaja tahu sehingga menyebabkan yang seorang lagi rasa  terasing. Dalam hadis riwayat Bukhari dan Muslim daripada Abdullah Mas’ud, Rasulullah menasihatkan, “Jika kamu bertiga, maka janganlah dua daripada kamu bercakap-cakap dan meninggalkan yang ketiga kerana perbuatan begitu akan mendukacitakannya.”

 

IKLAN

5.Tidak menganggap diri lebih penting daripada orang lain sehingga berkehendakkan layanan istimewa.  Umpamanya dengan menyuruh  orang yang datang dahulu bangun memberikan tempat duduk kerana kita mahukan tempat duduk istimewa.  Namun begitu sekiranya kita datang awal dan sudah selesai makan, malah kita tahu majlis itu mempunyai ruang makan yang terhad, adalah lebih manis sekiranya kita bangun beredar ke sudut lain untuk memberi laluan kepada tetamu yang baru datang untuk makan pula.

 

6.Perbualan yang baik dengan tetamu yang lain. Pergaulan dengan tetamu yang lain juga hendaklah berlangsung dalam suasana harmoni. Antara adab bercakap, kita digalakkan menggunakan bahasa yang betul, tenang dan bercakap mengikut kefahaman orang yang berbual dengan kita. Berbuallah topik yang difahami oleh orang lain dan bukan bertujuan menunjuk-nunjuk pandai. Tumpukan juga perhatian apabila orang lain bercakap, dan apabila bercakap, halakan percakapan kepada semua orang, bukan orang tertentu sahaja.

Rasulullah sendiri apabila bercakap dengan para sahabat, akan memberikan sepenuh perhatian kepada setiap mereka sehingga masing-masing rasa diri mereka penting. Dalam hadis riwayat Tabrani daripada Amru al-As, dikatakan, “Rasulullah menghadapkan muka dan kata-kata sehingga kepada serendah-rendah kaum dan menyenangkan hati mereka. Baginda pernah menghadapkan muka dan percakapannya kepadaku (Amru) sehingga aku rasa akulah yang terbaik. Aku bertanya, “wahai Rasulullah, saya lebih baik daripada Abu Bakar? Abu Bakar juga bertanya: “Rasulullah, saya lebih baik daripada Umar?” Umar juga bertanya, “Rasulullah, saya lebih baik daripada Uthman?” Kemudian Uthman berkata, “ketika aku hendak bertanya, Rasulullah berpaling dariku, maka aku rasa lebih baik kiranya aku tidak bertanya.”

 

7.Sederhana dalam bergurau. Bagi orang yang suka bergurau, bersederhanalah ketika bergurau dalam majlis orang. Selalunya kita bergurau kerana ingin mendapatkan perhatian atau mungkin mahu menghiburkan orang lain. Namun begitu apabila terlalu banyak bergurau, akan menghilangkan kredibiliti seseorang dan menampakkan dia bukan orang yang serius. Rasulullah berpesan dalam hadis yang diriwayatkan Bukhari dan Baihaqi, “Aku bukan daripada kalangan orang yang suka bersuka-suka dan berseronok, mereka bukan daripadaku.”

IKLAN

Gurauan juga disunatkan tetapi jangan sampai menyakitkan hati orang lain atau  memperolok-olokkan orang lain sehingga sampai ke tahap memalukannya. Umpamanya, seseorang yang latah, pantang dicuit, dia akan melatah dan kemudian menari  serta menyanyi dan orang yang melihat akan ketawa gembira melihatnya. Itu mungkin sekadar untuk hiburan tetapi jika keterlaluan, boleh menjatuhkan maruah manusia pelatah itu dan menjatuhkan nama baiknya.

Salahkah Bawa Anak Kecil Pergi Open House?

8.Makan minum.  Makan dengan penuh beradab, basuh tangan sebelum dan selepas makan, mulai makan dengan ucapan Bismillah dan akhiri dengan alhamdulillah. Hal ini bukan kita amalkan tetapi juga patut diajar kepada anak-anak apabila bertandang ke rumah orang.

 

9.Jangan membazir makanan. Hidangan di rumah terbuka selalunya disediakan secara bufet. Makanan buffet ini selalunya memberi kita peluang merasakan kepelbagaian makanan. Jangan tamak, ambil secukupnya sahaja untuk elakkan pembaziran.

 

IKLAN

10.Tidak mengkritik makanan yang dihidangkan oleh tuan rumah. Elok juga menjaga mulut ketika berada di majlis orang terutamanya dalam mengkritik hidangan yang dijamu kepada kita. Kadangkala ketika berbual dengan tetamu, kita tidak sedar akan hal ini. Rasulullah menunjukkan contoh teladan melalui hadis riwayat Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah, “Rasulullah tidak pernah mencela sebarang makanan, kalau makanan itu menyelerakan baginda makan, kalau tidak, ditinggalkan.”  Di rumah terbuka, biasanya ada banyak makanan, jadi sekiranya tidak suka mana-mana makanan, diam sahaja dan pilihlah yang kena dengan selera sahaja.

 

11.Adab meninggalkan majlis. Apabila hendak meninggalkan majlis, seelok-eloknya beritahulah tuan rumah supaya tuan rumah tahu hal itu. Itu sebagai cara untuk menghormatinya dan menyatakan terima kasih. Dalam hadis riwayat Bukhari dan Muslim, Rasulullah bersabda, “Sesungguhnya dijadikan meminta izin itu adalah untuk mengelokkan pandangan.”

 

12.Apabila membawa anak-anak kecil.  Lazimnya kita juga membawa anak-anak apabila ke rumah terbuka anjuran teman atau saudara mara. Inilah peluang untuk mereka berkenalan dengan saudara mara atau rakan-rakan ibu bapa mereka. Oleh itu wajar mereka diajar tentang adab yang perlu apabila berada di rumah orang.  Penampilan fizikal mereka juga perlu diberikan perhatian. Ajarlah mereka berpakaian sopan dan menutup aurat. Penampilan fizikal mereka itu sebenarnya turut memberikan gambaran siapa ibu bapa mereka.

 

13.Cara bertingkah laku anak-anak. Anak-anak juga perlu diajar menghormati majlis, seperti bersalaman dengan tuan rumah dan bergaul dengan tetamu yang lain. Anak-anak kecil jangan dibiarkan terlalu  seronok bermain dalam majlis orang sehingga mengganggu ketenteraman.  Makan minum mereka juga perlu diperhatikan supaya tidak keterlaluan mengambil makanan sehingga membazir. Pendek kata, tingkah laku anak-anak dalam majlis juga mencerminkan cara ibu bapa mendidik dan menjaga mereka.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI