Kredit: Instituto Italiano di Technogia

Bayangkan karakter adiwira atau superhero yang kita saksikan di layar perak dan baca di halaman komik menjadi kenyataan.

Itukah yang cuba dihasilkan oleh sekumpulan saintis di sebuah fasiliti pembangunan teknologi canggih di Itali. Mereka kini sedang membangunkan ciptaan robot yang dihasilkan bertujuan memberi bantuan ketika berlakunya bencana alam.

Robot humanoid yang digelar sebagai iCub merupakan ciptaan sekumpulan saintis darin Italiano di Tecnologia yang pada asanya diinspirasikan dari karakter superhero, Iron Man.

Lebih menarik robot canggih ini menggunakan sistem penerbangan prepolsuian backpack dan juga sistem di tapak tangannya bagi kawalan kuasa dan juga navigasi arah.

Sekumpulan Saintis Cipta Robot Persis Iron Man Untuk Bantuan Kecemasan
Karakter superhero Iron Man. (Foto: Studio Marvel)

KEMAMPUAN ISTIMEWA

Pasukan saintis tersebut kini telah bertungkus lumus melakukan kajian selama 15 tahun dengan harapan membawanya menjadi realiti dalam pelbagai sektor keselamatan dan pertahanan.

IKLAN

Mereka turut menjangkakan saiz robot serta kemampuan kelajuan pecutannya mampu memberi bantuan ke lokasi yang sukar untuk dimasuki oleh manusia ataupun dron.

Dengan ketinggian kira-kira 104 cm saiz iCub menyamai kanak-kanak berusia 10 tahun. Selain itu, iCub juga mampu menerima arahan untuk merangkak, dudu serta mengendalikan pelbagai jenis objek. Tangannya telah dicipta untuk memberi sokongan bagi manipulasi pelbagai jenis pergerakan serta skil.

Sekumpulan Saintis Cipta Robot Persis Iron Man Untuk Bantuan Kecemasan
Kredit: Instituto Italiano di Technogia

Menggunakan coding secara Open Source, iCub juga dijangka boleh beroperasi di peringkat globak dengan pelbagai sokongan komuniti pembangun teknologi.

IKLAN

Sehingga kini sebanyak 40 buah robot iCub dihasilkan dan terdapat di beberapa makmal kajian di seluruh dunia seperti di Eropah, Amerika Syarikat, Korea, Singapura, China dan Jepun.

IKLAN

Memiliki lapisan ‘kulit’ yang sensitif, robot ini juga mampu berinteraksi dengan sentuhan fizikal terutamanya apabila berlakunya perubahan pada persekitaran. Teknologi ini dilihat mampu memberikan ssokongan bantuan kecemasan lebih pantas jika berlaku bencana alam.

Sekumpulan Saintis Cipta Robot Persis Iron Man Untuk Bantuan Kecemasan
Kredit: Instituto Italiano di Technogia

Menurut mereka lagi, setiap tahun sebanyak kira-kira 300 bencana alam berlaku dan telah mengorbankan kira-kira 90,000 nyawa dan memberi kesan terhadap lebih 160 juta orang.

Robot iCub turut dilengkapi battery pack dan dua kamera dan dua mikrofon menjadikannya sebagai antara robot terbaik pernah dihasilkan dengan spesifikasi lengkap.

Kredit: Instituto Italiano di Technogia

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI