Bersenam  bukan saja untuk jadikan badan korang sado dan fit tapi sebenarnya banyak lagi kelebihannya.  Jika nak tahu senaman mampu mengubah hidup korang  pada skala lebih baik dari segi fizikal mahupun secara mental. Salah satu faktor yang boleh mencetuskan emosi gembira adalah aspek kesihatan dan kesejahteraan diri. Dari sudut yang menyeluruh, kesihatan dan kesejahteraan bukan sahaja merujuk kepada keadaan bebas penyakit, tetapi mampu untuk menjalankan fungsi hidup dengan baik, sama ada aspek fizikal, sosial, intelek mahupun kerohanian

Satu kajian jangka panjang yang dijalankan di Kanada dalam tahun 2012 yang melibatkan seramai 17,200 peserta kajian, penyelidik mendapati bahawa mereka yang aktif bersenam menunjukkan tahap kegembiraan yang lebih tinggi berbanding mereka yang sedentari selepas tahun kedua dan keempat kajian.

Berikut ini adalah beberapa cara untuk membuatkan hidup anda berasa lebih hebat dan tak mudah bosan dengan melakukan senaman.

Cetus Rasa ‘Happy ‘ Dengan Senaman, Ini 5 Buktinya  No 2 Pasti Lelaki Teruja

1. Berhubungan Baik 

Rutin melakukan senaman mampu untuk membuatkan anda memiliki hubungan yang lebih baik dengan kelompok sosial. Senaman juga memberikan kesan yang cukup besar dalam hal penampilan dan berkomunikasi. Kerana ianya membuatkan anda lebih cekap, ekspresif serta mampu berfikir dengan lebih baik.

IKLAN

Cetus Rasa ‘Happy ‘ Dengan Senaman, Ini 5 Buktinya  No 2 Pasti Lelaki Teruja

2. Lebih Stamina & Mantap di Ranjang

Bagi anda dan pasangan yang sudah menikah, jangan hanya menyibukkan diri untuk mencari wang dan bekerja. Luangkan sedikit masa anda untuk melakukan senaman kerana hal tersebut mampu menjadi aset bagi keharmonian hubungan seks anda. Sudah pasti dengan banyak bersenam,  anda akan lebih berstamina di atas ranjang.

Cetus Rasa ‘Happy ‘ Dengan Senaman, Ini 5 Buktinya  No 2 Pasti Lelaki Teruja

IKLAN

3. Postur Yang Lebih Baik

Tentunya melakukan senaman mampu untuk membuatkan postur anda jauh lebih baik. Tubuh anda akan lebih berbentuk dan ideal. Meskipun anda bukanlah bersenam hingga mati-matian, kalau anda mampu untuk melakukannya dengan cara yang lebih teratur, tubuh anda akan mampu untuk mencapai berat badan yang ideal.

Cetus Rasa ‘Happy ‘ Dengan Senaman, Ini 5 Buktinya  No 2 Pasti Lelaki Teruja

IKLAN

4. Beri Inspirasi Kepada Orang Lain 

Lelaki yang sentiasa dengan rutin bersenam mampu untuk membuatkan orang lain untuk berasa kagum kerana pada kenyataannya masih ramai orang yang belum berjaya menjaga tubuh mereka sendiri. Dengan begitu, anda mungkin sahaja sudah menjadi inspirasi bagi orang lain yang ingin belajar untuk menjaga kesihatan tubuh dan jiwa mereka.

Cetus Rasa ‘Happy ‘ Dengan Senaman, Ini 5 Buktinya  No 2 Pasti Lelaki Teruja

5. Kerana Diriku Begitu Berharga 

Dengan melakukan senaman, anda akan menyadari bahawa anda makin sayang dengan tubuh anda dari hari ke hari dan ini boleh dilihat dengan kewujudan budaya spornoseksual. Bukan hanya dari luar, namun juga dari dalam. Misalnya, anda akan menitikberat penjagaan pemakanan, apa yang anda lakukan dan sebagainya.

Penjagaan kesihatan melalui kaedah kecergasan dan bersenam seperti ini boleh membantu anda untuk mendapatkan bukan sahaja bentuk badan yang ideal malah berat badan yang lebih sihat.  Dengan ini anda akan memiliki gaya hidup yang memberikan inspirasi kepada orang lain di sekeliling anda. Semoga perkongsian di atas memberikan manfaat kepada anda secara khususnya kaum lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI