Sayur kangkung adalah antara sayur yang seringkali menjadi ulaman popular di serantau asia. Rasanya yang lazat serta kaya dengan nutrisi sihat membuatkan ia mendapat temoat yang istimewa bagi mereka yang megamalkan gaya hidup sihat.

Ia selalu dihidangkan secara ulaman dimana ia dimakan begitu sahaja atau direbus dahulu, dibuat pecal atau sebagainya.

Namun tahukah anda bahawa sayur kangkung mempunyai pelbagai kandungan yang menyihatkan badan. Ia bermula daripada merendahkan tahap kolesterol hingga mencecah kanser.

BACA: Rahsia Lelaki Yang Sihat Adalah Makan Ikan Siakap, Ini Kebaikannya, Ramai Tak Tahu!

IKLAN

1. Merendahkan kolesterol

Sayur ini mengandungi trigliserida yang membantu menurunkan kadar kolesterol di dalam tubuh secara efektif. Ia juga mengandungi serat yang melancarkan proses penghadaman.

2. Mengatasi insomnia

Ia adalah satu penyakit yang membuatkan penghidapnya sukar tidur. Sayur kangkung boleh menjadi penenang kepada mereka yang memakannya serta membantu anda tidur dengan lena. Ia juga mengandungi selenium yang membantu saraf dalam badan untuk relaks serta memberi ketenangan kepada anda.

IKLAN

3. Mengubati gangguan proses pencernaan

Kangkung sangat kaya dengan serat. Ia sangat efektif dalam membantu perut anda melancarkan proses pencernaan selepas makan. Ketidakhadaman selepas ini tiada lagi jika anda kerap memakan sayur ini.

IKLAN

4. Mencegah kanser

Siapa sangka sayur yang murah di pasaran ini boleh bantu anda berjimat daripada membayar bil terapi kanser di hospital. Ia bantu anda bebas dari kanser usus, kulit dan kepada wanita kanser payu dara. Ia juga mengandungi antioksidan yang mengurangkan perkembangan sel kanser dalam badan.

BACA: Antara Kebaikan Lobak Merah Adalah Sihatkan Mata, Ini Manfaat Lain Yang Anda Boleh Dapat

5. Mengurangkan penyakit anemia

Pesakit anemia adalah mereka yang kurang zat besi dalam badan. Kangkung boleh menambah kandungan zat besi dalam badan kerana ia sememangnya kaya dengan nutrisi tersebut. Ia juga membantu meningkatkan penghasilan sel darah merah dalam badan yang mana ia amat penting untuk menghantar oksigen ke seluruh tubuh seperti jantung & otak.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI