Kita sering dimomokkan dengan kenyataan bahawa makanan laut seperti udang galah mudah bagi tubuh kita penyakit gout dan sebagainya. Namun ramai yang tidak tahu kebaikan udang galah.

Walaupunbegitu, ramai orang tahu udang galah memang sedap dimakan tak kira dimasak apa. Tapi ramai yang tak mengetahui bahawa udang galah memiliki banyak kebaikan untuk kesihatan jika diambil dengan cara yang sempurna.

Jom kita usha antara kebaikan udang galah yang MASKULIN sempat kumpulkan untuk rujukan pembaca semua.

BACA: Selain Bersenam & Jaga Makan, Anda Boleh Minum 6 Jenis Teh ini Sebagai Minuman Diet

Menurunkan kolesterol jahat

Udang galah bermanfaat untuk menjaga kesihatan kadiovaskular apabila diambil sebagai makanan.

Ini kerana udang galah memiliki kandungan asid lemak essential yang berguna untuk menurunkan kolesterol jahat dan mencegah penggumpalan kepingan darah (aterosklerosis).

Sumber protein yang baik

Udang galah memiliki kandungan protein yang dapat memenuhi keperluan protein tubuh dengan asid amino yang memililiki profil lengkap sehingga mudah diserap oleh tubuh. Apabila Anda ingin menambah  otot, pengambilan udang galah dapat membantu anda.

Sumber antioksidan

Udang galah merupakan salah satu makanan laut yang memiliki kandungan aktioksidan yang baik untuk tubuh.

IKLAN

Antioksidan dapat membantu tubuh untuk menjaga fungsi kekebalan tubuh, menangkis radikal bebas dan membantu memproduksi antibodi dengan kandungan selenium yang tinggi.

Mencegah anemia

Anemia merupakan penyakit darah rendah ini dapat anda cegah dengan cara pengambilan udang galah.

Dalam menunjang produksi sel darah merah dan membantu mencegah anemia, udang memiliki setidaknya 12% kandungan vitamin B12. Selain itu, konsumsi udang galah juga dapat berperanan dalam proses pembentukan sel darah merah.

Membantu menjaga kesihatan kulit

Pengambilan udang galah dapat membantu tubuh untuk menjaga kesihatan kulit serta mencegah penyakit kulit bersisik (pellagra).

IKLAN

Ini kerana udang galah memiliki kandungan vitamin E (aplha tocopherol) dan niasin yang tinggi yang berguna dalam menjaga kesihatan kulit.

Selain itu, udang juga dipercaya memiliki kandungan karotenoid yang disebut astaxanthin yang berguna untuk menjaga kulit tetap sihat dan melindunginya dari penuaan (premature aging).

Membantu memproses lemak

Secara umumnya udang galah memiliki kandungan vitamin B3 (niasin) yang berguna dalam pemprosesan lemak, karbohidrat dan protein hingga menjadi tenaga bagi tubuh manusia.

Membantu mengurangkan risiko depresi

Udang galah juga memiliki kandungan asid lemak essential omega 3 yang mana kandungan tersebut dapat membantu memberikan perlindungan kuat pada risiko depresi serta membantu pula dalam mengembalikan mood seseorang yang telah hilang.

IKLAN

Membantu menguatkan tulang

Udang galah juga memiliki kandungan kalsium dan fosfor yang baik bagi tubuh apabila pengambilan secara teratur.

Kalsium dan fosfor merupakan dua zat yang dapat bekerja secara bersamaan untuk membantu membentuk tulang serta gigi yang kuat.

Selain itu, disarankan pula bagi anda untuk memakan udang berserta kulitnya karena kandungan glucosamine pada udang yang berguna bagi tubuh untuk membantu dalam proses pembentukan tulang rawan dan persendian tulang.

BACA: Untuk Naikkan Otot Tubuh Dengan Cepat & Bakar Lemak, Lakukan 3 Jenis Senaman Ini

Membantu meningkatkan tenaga

Pengambilan udang galah secara teratur dapat membantu meningkatkan tenaga anda setiap hari. Ini kerana udang galah sangat kaya akan zat besi yang dapat membantu meningkatkan tenaga tubuh kita.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI