SIKAT RAMBUT BOTAK
Foto: nakaridore - www.freepik.com

Setiap hari teritamanya selepas mandi kita pasti menghabiskan sedikit masa berada di depan cermin. Sikat rambut merupakan antara perkara rutin yang kita lakukan. Tapi sebenarnya sajuh manakah anda tahu bahawa teknik sikat rambut yang anda amalkan itu betul atau tidak?

Ramai lelaki mungkin tak sedar cara yang salah menyikat rambut boleh menyebabkan ia gugur dengan mudah. Paling menakutkan ia juga boleh mempercepatkan rambut menjadi botak tengah!

Untuk mengelak terjadinya perkara tersebut di sini MASKULIN kongsikan kepada anda cara menyikat rambut dengan betul.

SENTIASA BERSIH

Pertama sekali dalam hal penjagaan rambut adalah mengutamakan kebersihan perlatan yang ingin kita gunakan. Anda harus pastikan sikat yang anda guna sentiasa bersih.

IKLAN

Cucilah sikat sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk pastikan ia bebas bakteria yang boleh melekat pada celah gigi sikat. Dan elakkan berkongsi sikat dengan orang lain!

Sikat Rambut Dengan Betul, Silap Teknik Mudah Jadi Botak Tengah
Foto: drobotdean – www.freepik.com

KETIKA RAMBUT KERING

Perkara kedua yang cukup penting ialah pastikan rambut benar-benar kering sebelum menyikatnya. Jika anda lakukannyaketika basah ia boleh menyebabkan rambut gugut dan bercabang kerana liang rambut terbuka ketika basah.

BACA: Tabiat Cuci Rambut Tak Elok, Antaranya Guna Syampu Dua Dalam Satu

IKLAN

HANYA BILA PERLU

Ya, anda tidak perlu terlalu obses dengan rambut sehingga menyikatnya setiap masa. Menyikat dengan kerap boleh menyebabkan rambut menjadi halus. Ini kemudian mengakibatkan kerosakan serta keguguran rambut. Jadi sebaik-baiknya guna hujung jari sahaja untuk merapikan rambut.

JANGAN BUAT SEBELUM TIDUR

Jangan hairan kerana ada orang yang suka sikat rambut sebelum tidur. Sebenarnya ini perbuatan yang boleh mendatangkan keburukan.

IKLAN

Menyikat rambut sebelum tidur hanya akan menimbulkan stimulasi terhadap pengeluaran sebum dan boleh merosakan rambut serta membuatkan rambut anda menjadi rapuh.

Ikuti dan subscribe YouTube MASKULIN untuk video menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=27A5WaTPLOc&t=32s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI