Car photo created by senivpetro - www.freepik.com

Bagi anda yang mengalami masalah rabun silau pasti sudah sedia maklum akan kesukaran serta rasa tidak selesa memandu kenderaan terutamanya pada waktu malam.

Malah kadangkala anda terpaksa menghentikan kenderaan kerana kadar penglihatan yang terjejas teruk semasa memandu. Secara umumnya, rabun silau merupakan gangguan penglihatan yang disebabkan oleh kelengkungan kornea atau kelengkungan kanta mata yang tidak sekata.

Keadaan ini akan mengakibatkan penglihatan kabur pada sesetengah jarak. Rabun silau boleh dialami oleh mana-mana individu pada sebarang peringkat umur.

‘Silau Malam’ Risiko Besar Pemanduan Waktu Malam, Kenali Punca Masalah Ini Berlaku & Tip Untuk Atasinya
Background photo created by fanjianhua – www.freepik.com

Terdapat beberapa punca yang menyumbang kepada masalah rabun silau yang berlaku pada waktu malam.

RABUN YANG TIDAK DIRAWAT

Salah satu punca utama masalah silau ialah rabun yang tidak dirawat atau dibetulkan. Sama ada ia rabun jauh, rabun tersembunyi atau rabun silau akan memberikan masalah silau. Rabun silau menjadi faktor utama sukar untuk melihat objek yang bercahaya terang terutamanya pada waktu malam.

IKLAN

Kebiasaannya, individu yang mempunya silau yang tidak dibetulkan akan mengalami simptom ‘halo. “Halo” adalah lingkaran terang yang mengelilingi sumber cahaya seperti lampu. Silau akan berlaku apabila jumlah cahaya yang memasuki mata lebih besar daripada kemampuan mata untuk memprosesnya.’

LAMPU TAMBAHAN PADA KENDERAAN

Tidak dinafikan kebanyakan kenderaan pada masa kini turut dilengkapi lampu kabus atau fog lamp. Kegunaan lampu kabus adalah semasa berada di kawasan kabus tebal untuk memudahkan pemandu lain menyedari kehadiran kenderaan yang lain.

Namun begitu, menyalakan lampu kabus semasa memandu pada waktu malam biasa dan tanpa kabus akan memberikan masalah silau dan membahayakan kepada pemandu yang lain.

IKLAN
‘Silau Malam’ Risiko Besar Pemanduan Waktu Malam, Kenali Punca Masalah Ini Berlaku & Tip Untuk Atasinya
Car photo created by senivpetro – www.freepik.com

LAMPU JENIS HID

Jika anda perasan semakin banyak kenderaan terutmanya model baharu menggunakan lampu putih kebiruan yang tersangat terang? Seolah boleh sulu masa depan bersama pasangan tercinta.

Lampu jenis ini dikenali sebagai High-Intensity Discharge (HID). Ia diperkenalkan sejak 1996 dan cukup popular di Amerika Syarikat. Lampu HID tidak menggunakan filamen seperti lampu biasa tetapi menggunakan voltage tinggi untuk mengionkan gas xenon dan membuatkan ia bercahaya. Oleh sebab itulah kecerahan HID dua kali ganda berbanding dengan lampu biasa.

Namun penggunaan lampu jenis ini cukup tidak digemari bukan sahaja buat anda yang ada rabun silau tetapi kepada pemandu biasa yang lain.

IKLAN

KEDUDUKAN LAMPU

Kesemua lampu hadapan kenderaan wajib dilaraskan supaya tidak menganggu pemandu lain terutamanya dari arah bertentangan. Kecuaian melaraskan ketinggian memberikan kesan yang besar kepada pemandu lain.

Disebabkan itulah kenderaan yang usianya melebihi lima tahun perlu diperiksa tahap ketinggian lampunya. Ini kerana ia mungkin berlaku masalah misalign atau lari dari kedudukan asal.

Untuk atasi masalah-masalah di atas anda haruslah sentiasa peka dan mampu kenal pasti dari awal. Jika was-was dapatkan nasihat atau bantuan daripada mereka yang pakar. Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda!

https://www.youtube.com/watch?v=LJxR-iO4PIc

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI