Man shaving photo created by karlyukav - www.freepik.com

Mungkin lelaki beranggapan semakin tebal misai atau janggut mereka, maka penampilan mereka semakin maskulin.

Anda silap! Tidak semua wanita suka lelaki berbulu lebat dan serabai.

Oleh itu lelaki haruslah rajin merapikan misai dan janggut agar sentiasa terlihat kemas. Hasilnya penampilan anda akan nampak smart, bersih dan segak khususnya di mata kaum wanita!

Jom belajar tip dan teknik mudah untuk bercukur ini!

IKLAN

1. Bersihkan wajah terlebih dahulu

Rehatkan kulit wajah sekurang-kurangnya 10 minit selepas bangun tidur. Kemudian bolehlah anda mencuci wajah dengan pencuci muka yang bersesuaian. Ini dapat mengeluarkan sel-sel kulit mati sekali gus melembutkan kulit wajah anda.

2. Lembapkan wajah dengan air suam

Cara yang terbaik ialah dengan melekapkan tuala suam di bahagian yang ingin dicukur. Langkah ini amat penting untuk membuka pori-pori kulit muka dan memudahkan proses cukuran. Sapukan krim pencukur pilihan anda dengan menggunakan berus khas dan ratakan krim pencukur dengan cara putaran.

Step Lakukan Cukuran Wajah Dengan Betul, Selain Tak Luka Kulit Pun Lebih Licin
Man shaving photo created by drobotdean – www.freepik.com

3. Arah cukuran

Anda seharusnya memulakan cukuran di bahagian rahang, leher dan kemudian pipi. Ini sangat penting kerana ia mengikut lengkungan wajah anda dan menggelakkan daripada terluka.

IKLAN

Anda juga perlu mencukur searah dengan tumbuhnya anak rambut bagi menggelakkan kulit tercedera dan cukuran juga akan kelihatan kemas. Selain itu, ia juga penting untuk memastikan anak rambut yang bakal tumbuh lebih sekata.

4. Buat pola pada kumis atau janggut

Pastikan anda mempunyai gunting kecil yang bersesuaian untuk membuat pola pada kumis atau janggut. Anda juga disyorkan agar menggunakan hair-clipper. Sentiasa mulakan dengan menggunting bahagian tepi kumis dan janggut.

IKLAN

5. Bilas dengan air bersih

Selepas semua selesai, bersihkan keseluruhan bahagian yang telah dicukur dengan menggunakan air bersih. Seterusnya, anda juga wajib menyapu penyegar dan pelembap. Langkah ini perlu untuk mengembalikan kelembapan dan kesegaran pada wajah anda.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN!

https://www.youtube.com/watch?v=eJG64cgi46w&t=39s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI