Senaman plank merupakan antara revolusi senaman terkini yang menjadi cukup popular di kalangan penggemar senaman. Malah ia kini dipraktikkan oleh hampir kesemua pengamal senaman tak mengira peringkat umur dan jantina.

Dengan populariti senaman plank yang bermacam posisi dan gaya timbul persoalan tentang berapa lamakan plank perlu dilakukan untuk setiap sesi. Adakah semakin lama ia dilakukan lebih baik atau sebaliknya.

Tempoh Senaman Plank, Lama Atau Sekejap Lebih Efisien? Ikuti Pandangan Pakar

Menurut seorang profesor yang juga pakar tulang belakang bernama Stuart Gill, beliau berpendapat bahawa jika seseorang melakukan plank dalam tempoh masa yang lama ia tak akan mendatangkan manfaat.

IKLAN

Jelasnya lagi cara paling efisien untuk mendapatkan hasil maksima semasa melakukan plank ialah dengan melakukannya selama 10 KIRAAN dan diulang sebanyak 3 SET.

PENDAPAT TRAINER

Namun berbeza dengan pendapat dari seorang trainer peribadi, Benji Tiger yang bertugas di pusat senaman popular luar negara Orange Theory mengatakan plank yang terbaik ialah dilakukan selama 30 hingga 60 kiraan. Ia juga perlu dilakukanm dengan menahan selama 20 saat setiap kali nmelakukan plank. Seorang lahir trainer peribadi berpengaruh du New York, Rob Arreaga memiliki pendapat sama dengan Profesor McGill.

BACA: Wow! Ini 7 Perkara Hebat Berlaku Bila Anda Buat Plank Setiap Hari

IKLAN

Tempoh Senaman Plank, Lama Atau Sekejap Lebih Efisien? Ikuti Pandangan Pakar

Rob menekankan bahawa plank dalam durasi singkat akan memberik impak lebih efektif. Ia juga bertindak sebagai senaman berkesan untuk jangka masa pendek. Paling penting bagaimana anda menjaga postur dan posisi tubuh semasa melakukan plank.

IKLAN

Pengarang buku “The 2 Meal Day”, Max Lowery pula berpendapat cara terbaik melakukan plank adalah dengan memperhatikan posisi punggung. Jelasnya selagi kedudukan dan posisi punggung tidak melengkung, ia boleh memberikan tekanan pada bahagin sendi. Jadi senaman plank yang dilakukan efektif sepenuhnya ke atas otot-otot badan.

Buat anda yang ingin melakukan senaman plank setiap hari, tak perlulah melakukan dalam tempoh yang terlalu dalam untuk setiap set. Setiap plank dilakukan biarlah sesuai dengan tenaga badan dan tidak terlalu membebankan fizikal anda.

Sumber: FreeMalaysiaToday

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI