Ramai orang alpa dengan kasut sukan yang mereka beli. Tahukah anda bahawa kasut memainkan peranan penting dalam aktiviti harian setiap orang?

Jangan main pillih je kasut sukan, nanti kaki anda akan melecet. Ini antara tip untuk anda membeli kasut yang berkualiti, di samping harga yang berpatutan.

#1: Pilih kasut berlari dengan saiz yang betul

Fahami Trek Larian Anda Sebelum Membeli Kasut Sukan

Pakai kasut mengikut keselesaan anda. Pemilihan kasut yang cantik tidak memberi apa-apa manfaat kalau anda memakai kasut yang ketat.

Berkualiti dan mahal macam mana pun kasut anda, kalau kaki tidak boleh bernafas dengan baik, maka sia-sia sajalah anda membelinya.

Terlalu ketat boleh membuatkan kaki anda tidak selesa atau jika terlalu longgar pun boleh menyebabkan kaki mudah melecet. Jadi, hati-hati apabila memilih kasut ye!

#2: Pakai kedua-dua belah kasut ketika mencuba

Fahami Trek Larian Anda Sebelum Membeli Kasut Sukan

IKLAN

Ada antara anda yang alpa dengan perkara ini. Kadang-kala anda hanya mencuba sebelah kaki sahaja. Tahukah anda bahawa setiap kaki manusia mempunyai saiz yang berbeza-beza?

Jangan hanya memakai sebelah kaki sahaja dan terus setuju untuk membeli kasut tersebut, takut nanti anda menyesal apabila balik ke rumah.

#3: Lakukan penyelidikan asas sebelum beli

Fahami Trek Larian Anda Sebelum Membeli Kasut Sukan

Sebelum anda membeli, sila gunakan khidmat Google untuk mengetahui maklum balas daripada mereka yang telah membelinya.

IKLAN

Jika anda ke laman sesawang produk tersebut, mereka ada menerangkan ciri-ciri sesebuah kasut itu untuk anda membuat pilihan.

Penat kan kalau nak pusing satu Mall, tapi tak kena dengan cita rasa? Jadi, sila gunakan kuasa jari anda untuk searching di Google.

#4: Fahami trek anda

Fahami Trek Larian Anda Sebelum Membeli Kasut Sukan

IKLAN

Anda sendiri tahu bagaimana dan di mana anda selalu bersenam. Banyak jenama kasut mengeluarkan kasut mengikut kesesuaian trek larian.

Jika anda sering bersenam di atas jalan raya, carilah kasut dengan tapak yang selesa dan boleh mengawal batu-batu kecil di jalanan.

Sebaliknya jika anda sering bersenam di gym, pilihlah kasut yang bersesuaian untuk aktiviti di dalam bangunan.

Follow Instagram MASKULIN dan Facebook MASKULIN

Subscribe & tonton video Fitness di Youtube MASKULIN

https://www.youtube.com/watch?v=ZmGn7E1z5Zc

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI