Image by Freepik

Ramai orang yang melakukan senaman sering tidak memberi tumpuan di bahagian pinggul dan bahagian punggung. Ini mungkin belaku kerana terlalu asyik melakukan senaman angkat berat atau cabaran bebanan bahagian upper body.

Antara cara untuk anda kurangkan lemak di mana-mana bahagian terutamanya di kawasan di punggung adalah anda perlu kurangkan berat badan melalui pemakanan dan lakukan senaman untuk dapatkan bentuk yang diidamkan.

Kali ini MASKULIN ingin mengesyorkan beberapa step senaman untuk anda mantapkan bahagian kaki. paha, betis dan juga punggung agar lebih mantap!

SQUAT

Lakukan skuat atau cankungan sekurang-kurangnya 30 kali dan repeat selama 3 kali.

IKLAN

HOLD SQUAT

Hold squat sama seperti squad cuma bezanya anda perlu cangkung dan selarikan tangan dengan bahu dan tahan selama 10saat. Ulang sekurang-kurangnya 3 kali sehari.

SUMO SQUAT 

Pergerakan ini sama seperti squat cuma anda perlu lebarkan sedikit kaki seperti sumo, dan tangan anda perlu mengikut pergerakan badan. Jika Turun, tangan perlu rapat di dada dan jika anda bangun, anda perlu membukanya atau bagai menolak badan ke atas. Lakukan pergerakan ini sebanyak 20 kali dan ulangi sebanyak 3 kali.

JUMP SQUAT

Sama juga seperti squad, cuma bezanya anda perlu menolak badan dengan cara melompat. Lakukan pergerakan ini selama 15 kali serta ulangi pergerakan ini sebanyak 2 kali.

IKLAN

SPLIT LUNGES

Pastikan peha di hadapan anda berkedudukan 90 darjah dan lutut ke kaki melutu ke tanah. Lakukan selama 25 kali dan ulang pergerakan ini sekurang-kurangnya sebanyak 3 kali. Untuk lebih extreme lakukan dengan perlahan dan selang seli peha kanan dan kiri.

JUMP LUNGES

Lakukan pergerakan yang sama seperti Split Lunges cuma bezanya anda perlu melompat dan tukar-tukar peha kiri dan kanan. Lakukan 25 kali dan ulang sebanyak 3 kali.

IKLAN

FROG JUMP

Bagaikan katak melompat, itu gambaran yang paling mudah untuk anda bayangkan. Lompat dari point A ke B dan ulangi dari B ke A. Lakukan pergerakan ini sebanyak 10 kali dan ulang pergerakan ini sebanyak 2 kali.

Anda juga boleh guna beberapa jenis alat bantuan senaman untuk variasi senaman lebih baik. Selamat mencuba!