Pernah alami saat-saat rambut keguguran? Ataupun botak di mana-mana bahagian? Puncanya disebabkan oleh rambut anda yang kurang sihat dan kerap keguguran.

Jika wanita menganggap rambut sebagai mahkota, begitu juga dengan lelaki. Rambut yang lebat dan bersinar memang menjadi pilihan lelaki yang gemarkan gaya dan menjiwai fesyen.

Barangkali juga produk rambut yang anda gunakan tidak sesuai dengan rambut anda. Di sini MASKULIN listkan apa yang patut anda lakukan untuk mendapatkan rambut lebat dan atasi rambut lambat panjang.

Umur Tak Sampai 35 Tapi Dah Botak Tengah, Ini 5 Sebab Rambut Jadi Jarang!

IKLAN

1.  Stress

Gangguan emosi merupakan salah faktor terbesar untuk memiliki rambut yang tidak berkualiti. Menderita akibat stress boleh menyebabkan rambut anda gugur dengan sangat cepat.

2. Penggunaan Bahan Kimia Yang Berlebihan

Menggunakan bahan kimia pada rambut juga merupakan salah satu faktor yang melambatkan pertumbuhan rambut. Melakukan bleaching, rebonding, mengerintingkan rambut atau kerap menggayakan rambut boleh menyebabkan rambut rosak dan ‘mati’.

IKLAN

Umur Tak Sampai 35 Tapi Dah Botak Tengah, Ini 5 Sebab Rambut Jadi Jarang!

IKLAN

3. Kekurangan Nutrisi

Antara faktor lain yang menyumbang kepada permasalahan ini adalah kekurangan nutrisi. Mengamalkan diet yang tidak seimbang akan menghancurkan folikel (akar) rambut sehingga menyebabkan rambut sukar untuk tumbuh.

4. Pengambilan Ubat

Pengambilan ubat-ubatan secara tak langsung akan memberikan kesan kepada kulit kepala dan juga rambut.

5.  Kurang Tidur

Kurang tidur juga boleh menjadi punca rambut lambat panjang. Sebaiknya anda perlu tidur antara 7 ke 8 jam setap hari bagi menjana sel-sel rambut ketika anda tidur ini kerana ketika itu tubuh dan otak anda seTidur yang mencukupi, antara 7 ke 8 jam dalam sehari mampu menjana sel-sel rambut ketika anda tidur kerana ketika itu tubuh dan otak anda sedang berehat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI