Dalam kesibukan kita menjalani kehidupan seharian di dunia yang sementara ini, terkadang kita lupa bahawa perjalanan kita ini sebenarnya menuju ke akhirat yang kekal abadi.

Ajal maut bakal tiba, hari akhirat juga sedang menanti. Jika kita tidak membuat persiapan sekarang, bila lagi kita mahu mulakan? Semoga semua urusan kita dalam memperbaiki amalan pada hari ini dan hari-hari mendatang sentiasa dipermudahkan.  Mari kita renungkan 5 persiapan akhirat yang sepatutnya diutamakan berbanding 5 kesibukan duniawi yang sedang kita lalui ini.

World #QuranHour : 5 Hal Dunia VS Persiapan Akhirat Yang Kita Lupa Dek Kesibukan Dunia

1. SOLAT VS BERJALAN DI PUSAT MEMBELI-BELAH

Ramai di kalangan kita yang sanggup menghabiskan masa berjam-jam di pusat belah berbanding solat yang hanya mengambil masa lebih kurang 10 ke 15 minit sahaja. Sedangkan solat itu merupakan tiang agama yang perlu dikerjakan oleh kita semua sebagai orang Islam. Utamakan solat. Jaga hubungan kita dengan Allah. Sesibuk mana pun kita, usah diabaikan solat ini kerana ianya merupakan amalan pertama yang akan dihisab di akhirat kelak.

World #QuranHour : 5 Hal Dunia VS Persiapan Akhirat Yang Kita Lupa Dek Kesibukan Dunia

2. MEMBACA AL-QURAN VS MENGHADAP MEDIA SOSIAL

Di zaman moden ini, media sosial semakin berkembang maju seiring dengan kemajuan teknologi masa kini. Sebut sahaja Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, Telegram, dan WeChat, hampir semua daripada kita tahu dan pakar tentangnya. Permainan video (video game) juga tidak terkecuali. Namun, sedarkah kita bahawa kita lebih gigih melayani media sosial ini saban hari demi menjaga hubungan sesama manusia berbanding membaca Al-Quran demi menjaga hubungan dengan Allah? Hubungan dengan manusia tidak kurang pentingnya, tetapi ia tidak patut mengatasi hubungan kita dengan Allah. Jadikan membaca Al-Quran sebagai amalan harian dan beramal dengan perkara-perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran itu. Persiapkan bekalan yang akan kita bawa pada hari akhirat kelak.

IKLAN

World #QuranHour : 5 Hal Dunia VS Persiapan Akhirat Yang Kita Lupa Dek Kesibukan Dunia

3. MAJLIS ILMU VS DRAMA

Sudahlah kehidupan kita ini ibarat lakonan di pentas dunia, ditambah pula dengan siaran drama yang melalaikan dan tidak bermanfaat. Penyudahnya, ilmu agama yang sepatutnya menjadi keutamaan, disisihkan begitu sahaja. Luangkanlah masa untuk kita menambah ilmu pengetahuan tentang Islam kerana ini merupakan salah satu cara untuk kita dekat dengan Allah. Jika tidak dapat menghadiri majlis ilmu, sekurang-kurangnya dengan menonton atau memperdengarkan siaran berbentuk keagamaan seperti ceramah agama, dapat memperbaiki diri kita untuk menghadapi hari akhirat kelak.

World #QuranHour : 5 Hal Dunia VS Persiapan Akhirat Yang Kita Lupa Dek Kesibukan Dunia

4. AYAT AL-QURAN VS GOSIP DI RADIO

IKLAN

Sambil memandu atau membuat sesuatu tugasan, lebih ramai di kalangan kita memilih untuk mendengar gosip dan pelbagai lagi perkara yang dapat membuatkan kita terhibur di corong-corong radio, bukan? Walaupun perkara yang didengari itu tidak mendatangkan faedah kepada kita, namun kita tetap setia mendengarkannya sehingga tergelak ketawa. Mengapa tidak memilih untuk memperdengarkan ayat Al-Quran? Ianya bukan sahaja dapat menenangkan hati dan mendamaikan jiwa, malah secara tidak langsung dapat menambah pahala sebagai bekalan menuju hari akhirat.

World #QuranHour : 5 Hal Dunia VS Persiapan Akhirat Yang Kita Lupa Dek Kesibukan Dunia

5. LAGU KEAGAMAAN VS LAGU BERTEMA KEDUNIAAN

Lagu dan irama yang lunak pasti menjadi halwa telinga sesiapa jua yang mendengarnya. Namun, lagu bertemakan keduniaan lebih banyak dimainkan dan diperdengarkan berbanding lagu keagamaan seperti nasyid, zikir dan selawat.  Daripada kita mendengar dan mengalunkan lagu bertemakan keduniaan yang sering kali membuatkan kita lalai, adalah lebih baik jika diperdengarkan nasyid, zikir dan selawat yang mengingatkan kita tentang Allah dan agama Islam. Ia dapat mendekatkan diri kita dengan Allah sekaligus menyedarkan kita bahawa hari akhirat semakin hampir.

IKLAN

World #QuranHour : 5 Hal Dunia VS Persiapan Akhirat Yang Kita Lupa Dek Kesibukan Dunia

MULA PERSIAPKAN DIRI HARI INI JUGA!

Mari sama-sama kita persiapkan diri untuk menghadapi hari akhirat yang kekal abadi. Carilah cara untuk dekat dengan Allah walaupun kita dibelenggu jadual yang padat sepanjang hari. Saling mengingati antara satu sama lain. Kesibukan kita di dunia ini tidak seharusnya mengatasi persiapan kita menuju hari akhirat.

Sumber : Siraplimau

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI