Siapa tidak kenal dengan figura Muhammad Ali, iaitu bekas peninju profesional Amerika. Dia salah seorang tokoh sukan paling diiktiraf daripada 100 tahun yang lalu. Tapi tak anda bahawa Muhammad Ali  memegang 10 peraturan untuk berjaya dalam hidupnya.

IKLAN

 

IKLAN
IKLAN

1. Fikirkan Berbeza– Beliau memulakan latihan pada usia 12 tahun. Rekod amatur beliau adalah 100 kemenangan dengan lima kekalahan.

2. Mempunyai Keyakinan– Beliau memenangi pingat emas Light Heavyweight pada tahun 1960 Sukan Olimpik di Rom.

3. Menentang Peraturan– Dia membuat penampilan profesionalnya pada 29 Oktober, 1960, memenangi keputusan enam pusingan lebih Tunney Hunsaker.

4. Berpegang Pada Satu Pelan Permainan– Anda Pada usia 22, beliau memenangi kejohanan kelas berat di dunia pada tahun 1964 dari Sonny Liston.

Float like a butterfly, sting like a bee. 

I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest

of your life as a champion.’ 

Don’t count the days, make the days count.- Muhammad Ali 

 

5. Mempunyai Satu Wawasan lebih besar– Pada tahun 1967, ia menolak dikerah ke dalam tentera AS, dan akhirnya ditangkap dan didapati bersalah terhadap draf tuduhan pengelakan dan dilucutkan gelaran tinju beliau.

6. Sentiasa Bersedia Menangani Apa-apa sahaja– Rayuannya bekerja jalan ke Mahkamah Agung AS, di mana pada tahun 1971 sabitannya terbalik.

7. Show Good Sportsmanship– Digelar “The Greatest”, beliau terlibat dalam beberapa perlawanan tinju bersejarah.

8. Be Determined– Pada masa apabila kebanyakan pejuang biarkan pengurus mereka yang bercakap, Ali berkembang pesat dalam perhatian.

9. Outsmart Your Competition– Pertandingan anda Beliau telah muncul di sampul Sports Illustrated 37 kesempatan yang berbeza, kedua hanya untuk Michael Jordan.

10. Berkarisma– Beliau kekal satu-satunya tiga kali dunia lineal juara kelas berat.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI