10 Rawatan Penghapus Selulit Di Badan Jejaka

Disebabkan oleh ciri-ciri selulit yang agak ‘degil’ untuk disingkirkan, sekurang-kurangnya anda boleh mengurangkannya dengan cara mengurangkan lemak! Kurangkan lemak boleh mengurangkan kesan selulit. Ia tidak hilang 100% tetapi tidak begitu ketara. Antara kaedah untuk rawatan selulit (kurangkan lemak):

  • Liposuction: Ia adalah rawatan untuk buang lemak bawah kulit. Ia mahal dan hanya memberi kesan untuk sementara waktu. Liposuction surgery mempunyai beberapa risiko. Selain itu, liposuction tidak mengubah struktur kulit anda. Jadi selulit akan sentiasa berulang secara berterusan.
  • Kaedah lain:
    • Mesin Endermologie: ini banyak digunakan oleh pusat kecantikan dan spa. Ia mengunakan roller dan suction tool pada bahagian badan yang mempunyai selulit. Namun, ia bukanlah rawatan yang dapat bertahan dalam jangka masa panjang.
    • Pil Pembentung (Blocker) Collagen.
    • Krim-krim dan lain lain.
  • Urut Untuk buang selulit. Urutan semata-mata tidak dapat hilangkan kesan selulit. Kalaulah urutan tu dapat longgarkan lemak pun, lemak anda tetap tak ke mana-mana.

Nak cantik dan sihat tidak semestinya anda perlu berhabis duit. Anda mungkin boleh mencuba 10 kaedah rawatan yang menjimatkan ini jika diamalkan secara konsisten dan berterusan.’

10 Rawatan Penghapus Selulit Di Badan Jejaka

1. Blueberi

Buah ini mengandungi ‘polyphenol’ yang mengurangi pengumpulan lemak di dalam tubuh.

2.Sayuran hijau, kekacang dan bawang putih

Makanan ini  boleh memperkuat fungsi hati agar proses metabolisme dalam tubuh berjalan lancar sehingga lemak tubuh cepat hilang.

10 Rawatan Penghapus Selulit Di Badan Jejaka

3. Lemon

IKLAN

Pati buah lemon ini membantu tubuh mengeluarkan racun  dan lemak jahat. Anda boleh menikmati perahan lemon ini  bersama  teh hijau, teh herbal atau teh  halia suam yang cukup menyihatkan.

4. Sayuran Hijau dan Jus Buah-Buahan 

Anda boleh mencuba jus dengan kombinasi daripada mentimun dan sayuran segar hijau yang mengandung serat tinggi. Pengambilan jus ini pada setiap hari mampu menghancurkan lemak dan memperlancarkan pembuangan air besar.

10 Rawatan Penghapus Selulit Di Badan Jejaka

5. Tauge, Betik dan Nanas

Tauge, betik dan nanas mengandung ienzim yang kadarnya lebih tinggi daripada sayuran dan buah-buahan lain. Enzim ini diperlukan oleh tubuh untuk proses penghadaman. Selain itu, buah betik dan nanas membantu tubuh menghancurkan lemak dalam proses penghadaman sehingga tidak berkumpul di dalam tubuh.

IKLAN

10 Rawatan Penghapus Selulit Di Badan Jejaka

6. Minyak Zaitun

Cuba ganti minyak goreng yang biasa anda gunakan untuk memasak dengan minyak zaitun. Bukan sahaja lebih sihat, masakan juga menjadi lebih enak.  Minyak masak yang melalui proses pemanasan adalah tidak sihat sehingga meningkatkan lagi jumlah kolesterol dan  lemak jahat di dalam tubuh.

7. Krim Penghilang Selulit

Ia akan membakar serta menghancurkan jaringan lemak yang ada di bawah permukaan kulit. Gunakan krim ini secara teratur dan lama-kelamaan selulit pun akan nampak samar.

IKLAN

8. Kopi

Campurkan serbuk kopi yang teksturnya masih kasar dengan mintak zaitun sehingga menjadi pasta. Gosokkan scrub di bahagian tubuh yang mengalami selulit. Urut dengan gerakan memutar selama 10 minit bagi melepaskan sel lemak yang menyebabkan selulit. Biarkan seketika selama lima minit, dan bilas. Lakukan dua kali seminggu.

10 Rawatan Penghapus Selulit Di Badan Jejaka

9. Rajin Bersenam

Lakukan senaman secara teratur dan fokuskan gerakan pada kawasan pinggang, paha dan lengan kerana selulit suka mentap di kawasan-kawasan tersebut.

10 Rawatan Penghapus Selulit Di Badan Jejaka

10. Gaya Hidup Sihat

Ini mungkin cara yang paling berkesan untuk mengurangkan lemak dan kesan selulit.

Anda yang mengalami masalah ini patut terima hakikat bahawa selulit adalah genetically driven. Rawatan di spa dan pusat kecantikan bukan sahaja mahal tetapi ia hanya untuk jangka masa yang pendek untuk mengurangkan kesan selulit tetapi tidak dapat menjamin untuk mengubati atau menghilangkan kesan-kesan selulit.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI