5 Cara Biceps Cantik Dalam Tempoh Sebulan

1- BARBELL CURL

Berdiri dan melakukan senaman bicep curl adalah ubat terbaik untuk mereka yang demamkan bicep yang besar! Senaman asas ini mengaktifkan semua gentian otot biceps anda supaya bekerja untuk menaikkan beban yang anda gunakan.

Form terbaik adalah apabila anda tidak menghayun badan. Statikkan kedudukan siku, dan hanya gunakan bicep apabila mengangkat barbell. Tahan di atas untuk seketika supaya dapatkan peak contraction, dan turunkan perlahan-lahan sehingga anda dapat keraskan tricep anda!’

5 Cara Biceps Cantik Dalam Tempoh Sebulan

2- DUMBBELL CURL

Dumbbell curl menggabungkan pergerakan hammer curl dan standard curl. Gabungan ini memberi satu gerakan tambahan iaitu supination, dan gerakan ini akan memberi lebih impak pada otot biceps anda! Fungsi biceps bukan sekadar untuk membengkokkan siku, tetapi untuk memusingkan tapak tangan sekali.

IKLAN

Cuba angkat selang seli kiri-kanan-kiri-kanan. Gunakan beban yang anda tidak perlu hayun untuk menaikkannya. Mulakan dengan dumbbell berada di sisi dan menghala ke arah sisi peha, angkat dan pusingkan tangan anda supaya dumbbell menghala ke arah belakang!

5 Cara Biceps Cantik Dalam Tempoh Sebulan

3- HAMMER CURL

Mereka yang inginkan kekuatan cengkaman yang kuat harus lakukan senaman ini! Bukan sahaja itu, malah biceps anda akan kelihatan lebih besar dan flow cantik daripada tumbesaran otot brachialis dan brachioradialis daripada forearm.

IKLAN

Variasi ini lebih kurang seperti dumbbell curl biasa, cuma tiada pusingan tapak tangan. Fokus untuk mengangkatkan beban straight sahaja dengan menggunakan pergerakan pada siku. Tanpa perlu menghayun badan, cuba habiskan 10 rep 4 set dan rasa macam mana burn pada tangan anda!

5 Cara Biceps Cantik Dalam Tempoh Sebulan

4- SUPINATED BARBELL ROW

IKLAN

Barbell row biasa, anda akan grip double overhand. Dengan menukar grip kepada underhand ataupun supinated, anda mampu memberi lebih kesan pada biceps. Disebabkan anda boleh overload banyak beban dalam senaman ini, biceps anda akan terkesan sangat effective!

Genggam barbell sejarak luas bahu, bongkokkan badan seperti dalam barbell row dan angkat beban sehingga ia sentuh perut anda. Pastikan form anda betul tanpa bengkokkan lower back kerana ia akan bawa pada injury!

5 Cara Biceps Cantik Dalam Tempoh Sebulan

5- CHIN UPS

Jika anda penggemar bar, chin ups sepatutnya adalah makanan anda. Ahli gym turut harus lakukan senaman ini untuk meningkatkan kekuatan biceps mereka! Close grip chin ups antara ubat mustajab bagi mereka yang sukakan bodyweight exercises tapi masih mahukan biceps yang besar seperti bodybuilder lain.

Pegang bar dengan menghala tapak tangan ke arah belakang (kalau pullup ke depan), lipatkan kaki (silang) kalau terlalu tinggi, dan angkatkan badan anda sehingga dagu melepasi tiang bar. Turun perlahan-lahan sehingga tangan anda straight dan teruskan dengan rep seterusnya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI