Dalam Islam, Babi atau digelar khinzir adalah haram untuk disentuh atau dimakan. Namun ini 7 istilah lain khinzir pada makanan dan ubat ubatan yang mungkin anda tak tahu.

“Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang yang (ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah[108]. Tetapi barangsiapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang dia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (QS. Al-Baqarah : 173)

Namun, tidak ramai yang tahu daging babi banyak digunakan sebagai bahan campuran dalam menghasilkan produk makanan dengan menggunakan istilah atau nama lain yang tidak begitu dikenali.

7 Istilah Lain Khinzir Pada Makanan & Ubat-Ubatan Yang Anda Tak Tahu, Jangan Tersalah Beli Pula!

IKLAN

Artikel yang dipetik daripada viralnews-my ini menjelaskan 7 istilah atau nama yang digunakan dalam menghasilkan produk berbentuk makanan dan ubat-ubatan.

1. Swine

7 Istilah Lain Khinzir Pada Makanan & Ubat-Ubatan Yang Anda Tak Tahu, Jangan Tersalah Beli Pula!

IKLAN

Istilah ini menggambarkan keseluruhan spesies babi.

2. Lard: Ia merupakan lemak babi yang digunakan untuk membuat minyak masak dan sabun.

3. Hog: Istilah ini digunapakai untuk babi dewasa yang beratnya melebihi 50kg.

4. Ham

7 Istilah Lain Khinzir Pada Makanan & Ubat-Ubatan Yang Anda Tak Tahu, Jangan Tersalah Beli Pula!

IKLAN

Daging pada bahagian paha babi.

5. Sow: Istilah untuk babi betina dewasa.

6. Sow Milk: Susu daripada babi betina dewasa.

7. Porcine: Gelatin daripada babi yang digunakan dalam ubat-ubatan. Penggunaan gelatin dariapda babi dikatakan lebih murah daripada gelatin lembu (Bovine). Manakala gelatin daripada tumbuh-tumbuhan lebih mahal daripada kedua-duanya kerana agak sukar untuk diproses.

Sesetengah ulama berpendapat penggunaan porcine untuk ubat-ubatan hanyalah dibenarkan ketika dalam keadaan darurat sahaja. Sementara yang lain menjelaskan ianya tetap haram kerana bersumberkan haiwan yang haram dimakan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI