Senaman Leher

Pussing lehar ke arah satu sisi, tahan selama 5 saat. Ulang sebanyak 5 kali. Kemudian ulang kembali pada sisi yang lain.

Duduk lurus sambil melihat ke hadapan. Sengetkan kepala kita ke satu sisi (telinga ke arah bahu). Kita patut merasakan regangan pada bahagian leher. Tahan selama 5 saat. Kemudian, ulang sebanyak 5 kali pada kedua-dua belah sisi.

Duduk ke hadapan sedikit dan sengetkan/dongak kepala ke belakang (ke arah bumbung kereta). Tahan selama 5 saat. Ulang 5 kali.

Duduk tegak dan pandang ke bawah (dagu ke arah dada) sehingga kita merasakan regangan pada bahagian belakang kepala dan kawasan leher. Tahan 5 saat. Ulang sebanyak 5 kali.

Asyik Lenguh, Ini Senaman Mudah Dalam Kereta

Senaman Tubuh

Duduk tegak. Pusing tubuh kita ke arah satu sisi. Tahan selama 5 saaat. Ulangi ke arah sisi yang lain.

Senaman Belakang

IKLAN

Dalam kedudukan duduk yang normal, perlahan-lahan bawa bahagian bawah tubuh kita ke hadapan sehingga membentuk ruangan kecil di bahagian belakang.

Tahan selama 5 saat. Kemuadian perlahan-lahan kembali rapat ke kerusi. Ulangi proses ini beberapa kali.

Senaman ini dapat bantu untuk menggerakkan belakang kita terutamanya jika kita tidak dapat duduk lama akibat masalah sakit belakang.

Duduk selurus yang boleh dengan belakang kita melengkung sedikit. Sewaktu menghembuskan nafas, ketatkan perut sedikit ke arah tulang belakang sambil meluruskan belakang.

Tahan perut dan fokus kepada pernafasan biasa sewaktu melakukan tegangan pada perut. Tahan selama 5 saat dan ulang sebanyak 5 kali.

IKLAN

Picit bahagian bawah otot untuk mengaktifkan peredaran dan melegakan rasa kebas dan sakit pinggang. Picit selamat 5 saat dan lepaskan perlahan-lahan. Ulang 5 kali.

Senaman Lengan

Letakkan tangan kita pada kedudukan pukul 9 dan 3 pada stereng dengan keadaan siku yang diluruskan. Tolak dan tahan selama 5 saat. Ulang 4 kali. Ulangi untuk bahagian otot yang lain dengan kedudukan tangan pada pukul 10 dan 2.

Mulakan dengan tangan kita pada kedudukan pukul 9 dan 3. Lakukan tekan tubi dengan menggerakkan kepala dan dada dengan siku dibengkokkan. Putar bahagian belikat apabila kita telah menghampiri stereng.Lepaskan belakang perlahan-lahan dan ulang sebanyak 5 kali.

Senaman ini dapat membantu menghilangkan sebarang ketegangan pada bahu dan lengan.

IKLAN

Dengan melakukan senaman di dalam kereta ni, sekurang-kurangnya ia dapat mengatasi ketegangan atau stress akibat terlalu lama terperangkap di dalam kesesakan jalan raya.

Selain daripada itu, senaman di dalam kereta juga dapat mengurangkan rasa sakit dan lenguh sekiranya kita mengalami masalah pada bahagian bahu, lengan, leher dan belakang.

 

SUMBER : Lelaki Sihat

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI