Lelaki yang rambut panjang dilabelkan sebagai seseorang yang berjiwa klasik, sentimental dan sangat kreatif dalam hal-hal yang tertentu.

Selain dikatakan bijak menyusun karakter diri, lelaki rambut panjang ini juga memiliki auranya yang tersendiri.

Misalnya apabila berjalan di khalayak umum, rambut panjang yang sihat dan beralun boleh membuatkan lelaki lain cemburu, sekali gus menanam cita-cita mahu membela rambut yang panjang juga.

Malah orang perempuan pun boleh cemburu bila orang lelaki pandai menjaga rambut panjang.

Dalam entri kali ini, Maskulin telah menemubual seorang pelakon stunt berambut panjang, Azlym Aziz yang sering muncul dalam filem-filem aksi seperti Tombiruo, Abang Long Fadil 2, Polis Evo 2, Badang The Movie, KL Wangan dan banyak lagi.

Pelakon Stunt Ini Kongsi 5 Tip Penjagaan Untuk Lelaki Yang Nak Bela Rambut Panjang!

Jadi kepada anda yang berambut panjang atau bercita-cita untuk simpan rambut panjang, bolehlah ikuti 5 tip penjagaan rambut seperti yang Azlym kongsikan ini.

IKLAN

BACA: Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat

1. Basuh rambut setiap hari

Anda disarankan membasuh rambut setiap hari bagi mengelakkan rambut anda berminyak, berbau dan yang paling penting boleh menghasilkan kelemumur.

2. Elak gosok rambut basah dengan tuala

Sebaik sahaja anda membasahkan rambut, elak menggosok rambut basah dengan tuala kerana ia menyebabkan rambut mudah bercabang, mudah patah, tidak sihat dan kelihatan kering. Sebaiknya, biarkan rambut kering secara semulajadi dan lap dengan perlahan-lahan.

3. Elak ikat rambut terlalu ketat

Pelakon Stunt Ini Kongsi 5 Tip Penjagaan Untuk Lelaki Yang Nak Bela Rambut Panjang!

IKLAN

Memakai topi yang ketat atau mengikat rambut dengan getah yang kuat akan menyebabkan masalah traction alopecia iaitu kehilangan rambut akibat tertarik akar rambut tanpa sedar ketika mengikat rambut. Untuk elak rambut tercabut, pakailah topi yang tidak terlalu ketat dan ikatlah rambut dengan getah yang lembut dan longgar.

BACA: Jejaka Berambut Panjang, Ikuti 6 Cara Terbaik Untuk Menjaga Rambut Kesayangan Anda

4. Guna krim pelindung rambut

Pelakon Stunt Ini Kongsi 5 Tip Penjagaan Untuk Lelaki Yang Nak Bela Rambut Panjang!

Pancaran matahari bukan saja boleh merosakkan kulit tetapi boleh merosakkan rambut jika anda terdedah di bawah panahan matahari terlalu lama. Sinar UVA dan UVB boleh merosakkan rambut dan melunturkan warna rambut anda dengan mudah. Oleh itu, bersedialah dengan krim rambut pelindung cahaya.

IKLAN

5. Pilih syampu dan perapi sesuai

Pelakon Stunt Ini Kongsi 5 Tip Penjagaan Untuk Lelaki Yang Nak Bela Rambut Panjang!

Membasuh rambut tidak memadai jika anda tidak merawat rambut dengan keperluan vitamin. Ketika membasuh rambut, urutlah rambut anda dengan hujung jari dan bukannya gosok dengan kuku.

Jangan lupa peranan perapi dan sebaiknya basuh perapi dengan air sejuk. Penggunaan air panas akan menyebabkan minyak perapi terpisah dari kulit kepala dan tidak dirawat dengan baik.

BACA: Rupa Ada, Tapi Rambut Berbau! Nak Atasinya, Cuba 8 Tip Ini

Itulah antara 5 tip yang sering Azlym lakukan untuk memastikan rambut panjangnya sentiasa cantik dan sihat, selain relevan untuk digayakan dalam setiap babak aksi yang dilakukannya.

Anda pula yang berambut panjang bagaimana? Ada tip lain? Apa kata kongsikan dengan Maskulin.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI