Bermulanya Fasa ketiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) esok, mereka yang ditahan kerana ingkar PKP tidak akan dikenakan kompaun sebaliknya akan direman dan dikenakan tindakan mahkamah.

Perkara ini diumumkan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam satu sidang akhbar yang berlangsung petang tadi.

Menurut beliau, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan seramai 1,374 individu kerana ingkar PKP yang merangkumi 931 individu dikenakan kompaun RM1,000, manakala seramai 418 individu direman dan 25 individu dijamin polis.

Semalam sebanyak 427 individu telah dituduh di mahkamah di atas kesalahan mengingkari PKP. Jumlah tangkapan kumulatif ingkar PKP sehingga 13 April 2020 adalah seramai 9,090 individu dan jumlah keseluruhan kompaun yang dikeluarkan adalah 4,036.

“Esok, PKP 3 akan dilaksanakan. Saya percaya expectation rakyat kepada tindakan polis adalah tindakan yang lebih keras dan tegas. Kita lihat rakyat seolah-olah tidak peduli atau takut pada undang-undang yang kita ada pada hari ini.

“Mungkin, RM1,000 tidak dianggap begitu tinggi untuk menakutkan mereka yang terus ingkar kepada PKP. Oleh itu, kita telah bersetuju bahawa pihak polis mulai esok tidak lagi memberikan tumpuan kepada kompaun.

IKLAN

“Mulai esok, sesiapa yang ditahan akan direman dan dihadapkan ke mahkamah. Biarlah mahkamah yang memutuskan kerana berdasarkan Seksyen 24 Akta 342 bahawa mahkamah boleh menghukum mereka tidak lebih daripada dua tahun penjara dan kesalahan seterusnya, lima tahun penjara,” katanya.

Pihak polis bersetuju bahawa pematuhan masih lagi tidak sampai ke tahap yang disasarkan. Ramai lagi yang sudah lupa ataupun sengaja lupa dan masih keluar seperti biasa.

“Sebab itulah saya dah sebutkan daripada permulaan sidang akhbar saya hari ini bahawa pihak polis tidak akan berkompromi dengan hanya memberikan kompaun tetapi kita akan hadapkan mereka ke mahkamah.

IKLAN

Beliau juga ingin mengingatkan orang ramai bahawa jika mereka dihadapkan ke mahkamah, mungkin mereka akan direman dan akan berada di dalam lokap untuk satu atau dua hari.

“Jadi tidak lagi (seperti) sekarang, offer kompaun, mereka balik, mereka boleh bayar dalam masa dua minggu RM1,000 dan saya percaya, anggapan daripada rakyat kita ialah seperti kita dapat saman kereta kita,” katanya yang mengharapkan mulai esok dan lusa keadaan reda serta rakyat boleh mematuhi setiap arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan.

Kementerian juga memberi budi bicara kepada pihak polis di mana ada kes-kes tertentu yang membolehkan polis menggunakan budi bicara atau mungkin ada tahap yang tidak memerlukan mereka dibawa ke mahkamah.

IKLAN

“Jadi kita berikan kuasa kepada pihak polis untuk menentukan. Tetapi tumpuan kita, kalau dulu kita nak beri kompaun tetapi sekarang ini kita tidak lagi meletakkan itu sebagai keutamaannya.

“Sebab akhirnya kalau terlampau ramai yang kena kompaun pun mereka akan dibawa ke balai polis. Jadi lebih merumitkan kerja pihak polis. Lagipun, orang tak takut.

“Semakin hari semakin meningkat jumlah (orang) yang dikompaun. Jadi sebab itulah kita putuskan tadi keutamaan kita bawa mereka ke mahkamah, diadili oleh mahkamah dan hakim boleh memutuskan sama ada denda atau penjara sekalipun,” ujarnya.

Sumber: Rakaman dari RTM

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI