Pelakon disegani ramai yang terkenal menerusi filem aksi ‘Die Hard’, Bruce Willis telah mengumumkan persaraannya dalam bidang lakonan. Pada pengumuman semalam yang turut dikongsikan menerusi Instagram anak perempuannya, Rumer Willis mengatakan Bruce sedang berdepan dengan penyakit afasia yang boleh menjejaskan kemampuan kognitifnya.

“Disebabkan kondisi ini dengan berat hatinya Bruce mengumumankan persaraan dari bidang lakonan yang cukup besar maknanya kepada beliau.

“Ini merupakan tempoh yang cukup mencabar bagi keluarga kami dan sangat menghargai sokongan daripada anda semua.

“Cabaran ini akan dihadapai keluarga kami sebagai sebuah unit yang kuat dan memberikan sokongan sewajarnya,” jelas Rumer lagi.

Bruce Willis Umum Bersara Akibat Afasia, Kenali Penyebab & Cara Rawatan Penyakit Melibatkan Otak Ini
Bruce Willis
Foto kredit: Yui Mok/PA

APA ITU AFASIA?

Menurut laman sesawang myhealth.gov.my yang dikendalikan oleh Kementarian Kesihatan Malaysia menjelaskan Afasia merupakan sejenis gangguan bahasa. Apabila ia berlaku seseorang itu hilang keupayaan samada satu atau lebih kemahiran iaitu memahami bahasa, menggunakan bahasa untuk berkomunikasi serta menulis dan membaca.

Namun, secara umumnya intelektual pesakit afasia tidak terjejas. Pesakit masih boleh berfikir dan sedar dengan keadaan sekeliling.

IKLAN

Banyak orang menerangkan dengan bahasa mudah sebagai ‘Tidak Boleh Bercakap’. Tetapi dari segi terma perubatan ianya dikenali sebagai AFASIA.

PENYEBAB UTAMA AFASIA

Menurut mereka lagi, penyebab utama penyakit atau kondisi afasia adalah disebabkan oleh strok. Didapati kira-kira 25 hingga 40 peratus pesakit strok akan mengalami afasia.

Akan tetapi afasia juga boleh disebabkan oleh penyakit atau kerosakan/kecederaan pada bahagian otak yang mengawal bahasa. Ini termasuklah kecederaan serius pada otak disebabkan oleh kemalangan, ketumbuhan otak, jangkitan pada otak dan penyakit juga saraf.

IKLAN

Afasia didapati sering berlaku di kalangan individu dewasa. Didapati 15 peratus individu dewasa berumur kurang dari 65 tahun dilaporkan mengalami afasia dan peratusan meningkat 4 peratus bagi individu berumur 85 tahun ke atas.

Walaupun begitu, afasia masih boleh berlaku ke atas semua individu pada pelbagai peringkat umur, bangsa, warganegara dan jantina. Ia juga bergantung kepada masalah kesihatan yang dihadapi seperti penyakit kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan sebagainya.

IKLAN

Pesakit afasia boleh berdepan dengan masalah melibatkan semua aspek bahasa. Keupayaan untuk membaca dan menulis bagi individu yang mengalami afasia juga mungkin berkurang.

Malah ada juga kes dilaporkan di mana individu hilang keupayaan tersebut sepenuhnya. Mengeja perkataan atau membentuk ayat juga boleh menjadi masalah. Memahami nombor, mengira dan berurusan dengan wang juga sukar. Memahami dan menyatakan idea-idea yang abstrak dan kompleks juga mungkin mustahil.

AFASIA BOLEH DISEMBUHKAN

Walaupun kedengaran agak serius namun sebenarnya afasia boleh dipulihkan. Ia dapat dilakukan dengan pesakit menjalani rehabilitasi dalam tempoh 6 bulan pertama selepas mengalaminya. Namun, ia juga bergantung kepada beberapa faktor seperti:

  • Bilangan serangan strok/ kecederaan otak: individu yang mengalami serangan strok lebih dari sekali mungkin memerlukan tempoh yang lama untuk pulih
  • Lokasi kecederaan otak
  • Saiz kecederaan pada otak : semakin besar kecederaan/ kerosakan pada otak, semakin teruk afasia yang dialami
  • Umur: semakin tua, semakin lambat proses pemulihannya
  • Awal menjalani pemulihan : pemulihan awal akan mempercepatkan proses pemulihan
  • Motivasi pesakit : motivasi tinggi memberi impak yang cepat dalam pemulihan
  • Motivasi ahli keluarga : sokongan keluarga yang kuat dan berterusan akan meningkatkan motivasi pesakit dan mempercepat proses pemulihan

Jangan lupa subscribe Youtube MASKULIN!

Kredit: myhealth.gov.my

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI