Tak ada sesiapa pun di dalam dunia ni suka sakit. Penyakit sering singgah ke dalam diri seseorang itu jika mereka terlalu stress berkerja dan tidak menjaga pemakanan yang seimbang. Penyakit yang sering datang dan pergi dalam hidup kita adalah demam, batuk dan selesema. Kadang-kadang, ketiga-tiga ini akan datang serentak.

Untuk anda yang sering mengalami masalah selesema, biasanya doktor akan menyalahkan cuaca yang tidak menentu dan anda kurang hidrat dengan tidak mengambil minuman secukupnya. Jadi, kecenderungan anda untuk terlantar di atas katil, selama beberapa hari itu menjadi kewajipan.

Mual dan muntah sebahagian daripada selesema, dan kemungkinan besar anda tidak mempunyai selera makan yang baik sepanjang anda sakit. Penting untuk seseorang mendapat nutrisi yang mencukupi semasa anda mempunyai selesema untuk memberi kekuatan tubuh bagi melawan virus. Sesetengah makanan memang baik, namun ada beberapa jenis makanan yang anda rasa bagus, namun sebenarnya ia akan lebih menerukkan keadaan. Ini antara senarai makanan yang anda harus elak bila terkena selesema

 

 

Makanan bergula

Elak Makanan-Makanan Ini Ketika Anda Selesema

Tidak lagsung mempunyai ciri-ciri makanan yang sihat! Makan diet yang tinggi gula juga akan menyebabkan selesema kerana akan berlaku keradangan. Keradangan merupakan elemen sinus dan akan menyukarkan anda untuk mengusir lendir, iaitu jenis persekitaran yang hangat dan lembap yang disukai oleh virus selesema. Keradangan juga boleh melemahkan jangkitan badan yang membunuh sel darah putih. Jadi, walaupun halia mempunyai pelbagai fungsi, ia juga boleh dijadikan sebagai ubat ketika anda selesema. Buat teh halia juga membantu untuk anda hilangkan selesema.

 

IKLAN

Produk tenusu

Elak Makanan-Makanan Ini Ketika Anda Selesema

Susu dan seluruh kaum tenusu sebenarnya baik untuk kesihatan tubuh badan seseorang. Namun, ia juga adalah penyebab anda selesema tidak henti-henti kerana ia boleh menebalkan lendir dan kekal di dalam sistem anda lebih lama. Sekiranya anda mendapati bahawa tenusu membuat selesema anda lebih teruk, tiba masanya untuk anda mengelak. Tetapi jika tidak, sebenarnya ada manfaat untuk memakan sesuatu seperti susu dan yogurt apabila anda sakit. Mereka berdua mengandungi protein dan vitamin D yang boleh membantu tubuh anda melawan jangkitan. Yogurt mempunyai probiotik yang dapat membantu mengimbangi bakteria usus.

 

 

IKLAN

Daging

Elak Makanan-Makanan Ini Ketika Anda Selesema

Protein sangat penting untuk menguatkan badan anda semasa melawan selesema, dan daging merupakan salah satu makanan berbentuk protein. Walau bagaimanapun, ia juga mengandungi banyak lemak, yang lebih sukar dicerna. Sesetengah pakar mencadangkan anda makan lemak haiwan untuk memulihkan keupayaan tubuh anda dan mengusir kuman yang menyebabkan selesema. Ini bermakna selain daging, anda boleh nikmati telur dan sumber protein berasaskan tumbuhan seperti lentil, kacang, kacang, dan wild rice. Chickpeas juga tinggi protein, jadi sedikit hummus pada kepingan roti bakar boleh menjadi makanan tambahan anda semasa anda selesema.

 

Minuman berkafien

IKLAN

Elak Makanan-Makanan Ini Ketika Anda Selesema

Semua orang tahu bahawa minum banyak air bagus untuk hidrasi badan apabila sakit. Kurang hidrat adalah salah satu daripada kesan sampingan yang paling teruk kerana ia datang dengan pelbagai gejala dan komplikasi yang tersendiri. Berpeluh akibat demam, serta muntah berulang, boleh menyebabkan badan anda kurang hidrasi dengan cepat. Oleh itu bukan sahaja anda perlu mengambil air secara banyak, anda juga perlu jauhkan diuretik seperti kafein, yang menjadi antara punca penyakit. Apa yang dikatakan ramai bahawa kafein menyebabkan kurang hidrat, dibantah sama sekali oleh saintis, cuma ketika sakit ni, berhenti seketika, badan anda juga memerlukan rehat.

 

Suplemen

Elak Makanan-Makanan Ini Ketika Anda Selesema

Tentu ramai antara kita yang mempunyi inisiatif untuk makan makanan tambahan seperti susu berfomula mahupun tablet yang mempunyai vitamin C. Suplemen mempunyai kandungan yang berbeza-beza, terutamanya Echinacea dan zink. Walau bagaimanapun, tidak banyak bukti untuk menyokong idea bahawa salah satu dari mereka ini boleh menyebabkan virus selesema. Kecuali doktor anda mencadangkan mereka, jika anda masih memerlukan ia secara harian, ambillah buah-buahan segar yang turut mengandungi vitamin C seperti buah oren, kiwi dan mangga.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI