Jika ditanya kepada mana-mana lelaki pun, takkan ada lelaki yang berharap untuk menjadi duda apatah lagi tika usia masih muda. Namun sebagai manusia, perancangan kita masih terbatas pada perancangan Maha Esa yang lebih utama. Tidak ada celanya menjadi duda, tetapi tidak semua mampu untuk menghadapinya dengan tenang dan bersahaja. Maskulin menemu bual Perunding Psikologi Keluarga dan Guaman Syarie Terkemuka, Puan Suzana Bt Ghazali untuk merungkai lanjut bagaimana seorang lelaki melayari kehidupan sambil membawa status duda.

 

Fenomena duda pada usia muda

Tidak kiralah siapa punya angkara hingga perlu memegang status duda, apa yang penting bukanlah penyebab pada status diterima kini, sebaliknya yang paling utama adalah bagaimana meneruskan hidup dengan status baru tersebut. Status bukan penentu kemuliaan atau ketinggian darjat. Jika berperanan dan bersikap baik, duda ialah sama seperti lelaki yang bujang atau masih kekal dalam perkahwinan, berhak untuk mencipta bahagia mereka tersendiri.

            Apa yang menjadi masalah adalah apabila ada duda yang mengambil tindakan salah, membenci wanita atau menyalahkan semua wanita dengan kegagalan dalam perkahwinannya. Ini terutama sekali kes isteri curang, menjadikan wanita seterusnya yang hadir dalam hidup mereka sebagai mangsa dendam. Jika ini pendirian anda terhadap wanita, anda sukar bahagia bila berpasangan semula sedangkan realitinya pasangan dikurniakan untuk saling menyempurnakan kehidupan.

 

Cabaran perlu ditempuhi

 

1-Mendapat pasangan baru

Terutama bila status duda diperoleh apabila isteri memfailkan takliq atau fasakh. Rekod mereka sebagai calon suami yang baik seakan tercalar. Realitinya manusia boleh tersalah atau bersalah tapi mereka juga boleh berubah. Sejarah lalu tidak boleh dijadikan penentu atau tanda ukur untuk kehidupan yang akan datang. Jika Allah mampu memberi peluang untuk hamba-Nya berubah, kenapa tidak kita sesama manusia?

Gelaran ‘Duda’ Tidaklah Seindah Yang Difikirkan

2-Memelihara dan membesarkan anak

Biasanya jika perceraian melibatkan hak jagaan, anak diberikan kepada bekas isteri. Ada lelaki berstatus duda yang tidak dibenarkan mengambil tahu segala hal berkaitan anak atau anak-anak yang diberikan hak jagaan kepada bekas isteri. Keadaan ini boleh memberikan tekanan kepada si lelaki, seakan peranan dan hak sebagai ayah turut dirampas bersama status sebagai suami. Jika ini berlaku, boleh dapatkan penguatkuasaan perintah di mahkamah agar diri dibenarkan melaksanakan tanggungjawab sewajarnya sebagai ayah.

IKLAN

 Sama juga jika si lelaki ialah orang yg bertanggungjawab menjaga anak sama ada isterinya meninggal atau sememangnya hak jagaan diserahkan kepadanya dan bekas isteri diberikan hak lawatan. Cabaran diterima. Adakah ada jaminan bahawa kebajikan anak terbela jika dia berkahwin baru? Lantaran, perlu berhati-hati dalam memilih calon isteri baru agar anak-anak tidak menjadi mangsa ibu tiri.

 

Persediaan dan penyelesaian

 

1-Kewangan

Sama seperti lelaki bujang atau berkahwin, duda juga masih menjadi ketua rumah tangga jika dia mempunyai anak. Ini bererti dia perlu membiayai segala keperluan anak-anaknya walau anak tersebut berada bersama bekas isteri atau mertua atau dengan sesiapa saja yang ditentukan oleh Mahkamah Syariah termasuk dengan ibu bapa sendirinya. Ini kerana tanggungjawab sebagai ayah adalah membiayai segala keperluan si anak hingga anak tersebut mampu berdikari.

Menjadi duda bukan bermaksud anda bebas tanggungjawab jika mempunyai anak. Lantas, perlu berusaha tahap maksima bagi membiayai keperluan anak – keperluan sahaja, bukan kemewahan atau perlu penuhi segala kehendak melampau bekas isteri. Status baru memberikan kelebihan untuk memperuntukkan lebih masa untuk bekerja lebih keras mendapatkan kewangan yang lebih kukuh. Tetapi ia perlu juga adil buat diri sendiri, bukan sampai menganiayai diri seperti bekerja tanpa rehat atau cuti. Anda juga diberikan hak untuk menjaga kebajikan diri.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Orang yang mampu memberi nafkah hendaklah menurut kemampuannya; dan sesiapa yang disempitkan rezekinya, maka dia hendaklah memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu). Allah tidak memberikan seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.” – Surah Al-Talaq ayat 7.

 

IKLAN

2-Emosi / mental

Perlu lebih bertenang dan banyakkan bersabar. Bila anda bertenang, fikiran akan berfungsi sewajarnya. Mengikut kajian kesihatan juga, ketenangan akan menyebabkan hormon positif menguasai diri seterusnya membiakkan aura positif juga. Bila dalaman anda positif, pastinya luaran juga boleh positif. Manusia yang positif akan mampu hadapi dan terima apa saja ujian kerana ia dianggap sebagai cabaran yang bila mampu diatasi menjadi bukti kekuatan dan kematangan diri.

Kita tidak mampu merubah rencanaNya yang telah berlaku tetapi kita masih boleh berusaha dan berikhtiar agar hari depan kita lebih baik berbanding hari ini. Tiada manusia yg inginkan kekecewaan dan kegagalan tapi hanya kekecewaan dan kegagalan mampu menjadikan kita sebagai manusia yang benar-benar menghargai erti keceriaan dan kebahagiaan.

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 216 yang bermaksud: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagi mu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi mu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”

 

3- Perhubungan

Kegagalan dalam satu perhubungan bukan bererti anda akan gagal juga dalam perhubungan seterusnya. Jodoh adalah ketentuanNya. Biasanya mempunyai kaitan dengan kesesuaian dan keserasian antara dua orang individu. Bila tiada keserasian atau kesesuaian maka akan timbul ketidaksefahaman. Lantas, perhubungan tidak dapat diselamatkan lagi. Maka, kenapa perlu berduka dengan cerita lama?

Nyata anda dan dia tidak punya kesesuaian dan keserasian. Biarkan kisah lama menjadi sejarah dan teladan serta pengajaran untuk mencipta hubungan baru dengan individu yang lebih baik, sesuai dan serasi untuk hidup bersama anda. Bunga bukan sekuntum. Bukan semua bunga juga busuk. Berikan peluang kepada diri sendiri untuk mencipta bahagia dengan syarat, tutup buku lama dan bukalah buku baru dengan kekal mengambil iktibar atas kesilapan lalu.

IKLAN

 Gelaran ‘Duda’ Tidaklah Seindah Yang Difikirkan

Realiti dalam masyarakat 

 

1-Dilema paling utama yang bakal menimpa si duda adalah tekanan nafsu. Tiada lagi tempat untuk melepaskan keinginan batin. Sedikit sebanyak ini boleh menambahkan lagi tekanan hidup si duda.

 

2-Dianggap BEBAN sekiranya mempunyai anak daripada perkahwinan yang dahulu. Bagi pihak keluarga yang bakal menerima menantu berstatus duda ini, mereka risau sekiranya anak perempuan mereka dikahwini semata-mata untuk dijadikan ‘pengasuh’.

 

3-Ritual masyarakat terutamanya masyarakat Melayu sering menganggap status duda atau janda seperti ‘second class’. Malah masyarakat beranggapan golongan sebegini hanya layak berkahwin dengan individu yang juga berstatus duda atau janda sahaja dan bukannya dengan individu bujang. Jika ini berlarutan dan anda hanya mementingkan pandangan masyarakat sahaja, maka si duda dan janda mungkin tidak berkahwin sehingga akhir hayat mereka.

 

4-“Shyla bercerai mungkin disebabkan suaminya yang ada perempuan lain”. Ini adalah persepsi pertama oleh masyarakat apabila mendengar berita penceraian. Walau hakikat punca sebenar cerai tidak diketahui umum. Maka secara tidak langsung pandangan serong atau negatif ini sentiasa melekat kepada si duda.

 

5-Berkemungkinan akan mendapat simptom ‘gila talak’. Si duda tidak dapat menerima hakikat atau cemburu jika jandanya atau bekas pasangannya mempunyai pasangan baru.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI