Terdapat banyak cara nak tulis resume dengan kaedah yang betul, namun masih ada lagi calon temu duga yang gagal untuk mendapatkan kerja.

Semuanya gara-gara anda memandang remeh dengan format penulisan resume. Sekiranya maklumat yang diperlukan dalam resume tidak lengkap dan relevan, anda tidak akan dipanggil untuk ditemu duga.

Disebabkan itulah, seorang HR Manager bernama Marlia Ramli berkongsi di Facebooknya cara menulis resume dengan betul dan sesuai untuk anda menghantar permohonan kerja.

BACA: Lelaki Harus Miliki Paling Kurang 4 Pengalaman Kerja Sebelum Masuk Usia 30-An

Cara-caranya adalah: 

1 – Email address menggambarkan siapa kita. Jika nama kita Ahmad, sebaiknya letak saja ahmad1282@yahoo.com berbanding perindubulan@yahoo.com atau terunasetia@yahoo.com

2 – Gambar adalah cinta pertama. Hantarkan gambar yang looks professional agar HR sudi membaca resume kita. Berpuluh malah beratur resume yang HR tengok setiap hari dan keutamaan hanya diberi kepada resume terlihat professional.

3 – English preferable. HR yang baca resume kita mungkin bukan Melayu makan sambal belacan seperti akak. Mungkin beliau adalah bangsa lain, atau hiring Manager mungkin Japanese atau Korean atau Mat Salleh. So, guna English lebih mudah dibaca.

4 – Details of employment atau working experience adalah sangat menjadi focus. HR nak tahu, current job anda ini apa gambaran tugasnya. Supaya HR boleh match dengan roles yang ada vacant di dalam organisasi.

5 – HR adalah skema. Tambahan kalau HR yang buat recruitment atau IR/ER. Mereka terbiasa bersikap cerewet, sangat berahsia, terlalu memilih dan sangat berhati-hati. So, elakkan resume yang acah-acah hipster ada bunga, tulisan kecik besar dan berwarna warni.

6 – Current salary. HR nak tahu berapa gaji dan package anda sekarang. Mudah untuk HR match position anda dengan jawatan yang lebih bersesuaian. Anda mungkin tak sesuai jawatan A tetapi lebih sesuai dengan jawatan B.

IKLAN

7 – Salary expectation haruslah logic. Kebiasaanya kenaikan di bawah 50% berbanding current salary melainkan memang company anda sekarang membayar harga yang “below market”. Ada yang dibayar 2x ganda gaji jika calon adalah super power.

8 – Transport ada tak? Boleh re location? Nyatakan di dalam resume tentang mobility anda. HR nak tahu dan mudah bagi HR allocate permohonan anda untuk di letak di cawangan mana.

BACA: 7 Perkara Tentang Kelebihan & Cabaran Kerja Sendiri Berbanding Makan Gaji

9 – Formal dan profesional. Kita sekarang sedang bercakap dengan HR yang mewakili organisasi. Kita bukan bercakap di FB atau Instagram. Maka, bila HR call, mohon jangan buat lawak di tahap mega ya…

10 – Availibility. Jawatan yang ditawarkan mungkin urgent. Maka letakkan juga tempoh notice yang diperlukan jika anda terpilih untuk bekerja nanti. Atau jika anda super hebat mungkin HR akan pertimbangkan untuk bayar notice dan “beli” anda daripada majikan sekarang.

11 – Banyak lagi sebenarnya etika dalam menulis resume. Tapi lenguh dah jemari akak. Pesan banyak-banyak kali pun masih ada juga yang buat benda-benda yang kelakar ni kan? Hehe.. Tak pe, manusia buat silap. Cuma, jangan ulangi lagi ya. Ini semua demi kebaikan MASA DEPAN KERJAYA.

IKLAN

Tahniah, jika resume anda berjaya diterima oleh bakal majikan dan dijemput menghadiri sesi temuduga.

BACA: Lelaki Ini Kongsi 7 Panduan Uruskan Kewangan Bagi Yang Baru Mula Kerja. Tip Yang Patut Anda Contohi!

Namun, selepas sahaja berakhirnya sesi temu duga, terdapat satu lagi proses yang perlu anda buat untuk mengetahui sama ada status temu duga kerjaya anda itu diterima ataupun tidak.

Sekiranya anda lakukan secara melulu, pihak syarikat akan beranggapan anda seorang yang tidak sabar. Jadi bagi memastikan pertanyaan anda itu tidak menjengkelkan, terdapat beberapa cara untuk anda bertanyakan status permohonan kerja secara profesional bergantung kepada cara anda melakukannya.

Tip ini telah dikongsi oleh Nik Akmal melalui tayangan video di Youtube ML Studios yang berdurasi selama tiga minit.

Dia menyatakan bahawa:

IKLAN

1. Hantar nota terima kasih kepada penemu duga

Dapatkan alamat e-mel penemu duga sebelum berakhirnya sesi temu duga dan hantar ucapan terima kasih di atas kesudian pihak penemu duga memanggil anda. Ucapan ini mestilah dihantar dalam masa 24 jam untuk memastikan penemu duga ingat kepada anda.

2. Buat follow up call

Telefon syarikat yang telah menemu duga anda untuk bertanyakan status permohonan sama ada diterima bekerja ataupun tidak. Pastikan anda kenalkan diri secara details seperti tarikh sesi temu duga dan jenis jawatan yang dipohon untuk memudahkan pihak penemu duga membuat pemeriksaan lanjut.

Jika anda diterima bekerja, tahniah. Jika tidak diterima dapatkan serba sedikit maklumat tentang kriteria yang diperlukan untuk mengisi jawatan yang dipohon atau mendapatkan maklumat tentang kelemahan yang anda boleh perbaiki di masa hadapan.

Anda boleh mula membuat cara ini selepas dua minggu daripada tarikh sesi temu duga dijalankan. Sepanjang tempoh itu, jika tiada apa-apa maklumat seperti panggilan telefon atau e-mel, cuba buat panggilan. Dan jika masih sama, ini bermakna tiada rezeki anda di syarikat ini.

BACA: Gara-Gara Kena Reject Kerja, Lelaki Cabar Diri Buang 19KG Dalam Masa 4 Bulan

3. Kenal pasti tempoh masa jawatan dibuka

Selalunya di dalam iklan kerja, terdapat tempoh masa jawatan itu dibuka. Anda perlu peka dengan tempoh masa yang dinyatakan di dalam iklan kerana sebaik sahaja tempoh itu berakhir, anda mempunyai masa dua minggu untuk mula bertanyakan status. Jika panggilan pertama tiada jawapan, tunggu lagi dua minggu. Tapi jika ia masih sama, lebih baik anda move on dan cari peluang kerjaya yang baharu.