kaca mata hitam menyerlah
Foto: diana.grytsku - www.freepik.com

Kaca mata hitam merupakan satu aksesori yang sangat penting untuk lelaki. Selain membawa fungsi untuk melindungi mata dari pancaran dan sinaran cahaya matahari, ia juga boleh mononjolkan personaliti anda.

Malah ia juga menjadi satu akesesori untuk ramai lelaki mengekspresikan diri. Jika adan perasan di pasaran sekarang terdapat pelbagai jenis dan bentuk cermin mata hitam ditawarkan.

Jadi buat anda yang ingin mencari cermin mata hitam mungkin anda berasa agak keliru dan ragu-ragu untuk pilih bentuk yang mana satu.

Usah risau, MASKULIN is here! Di bawah ini merupakan kompilasi beberapa jenis cermin mata hitam yang trendy dan mempunyai elemen klasik untuk anda si lelaki tampan.

WAYFARER

Kaca Mata Hitam & Jenis Bentuk Bingkai Sesuai Untuk Gaya Menyerlah

Gaya cermin mata hitam ini diperkenalkan oleh jenama terkenal, Ray-Ban pada tahun 1956. Tak salah untuk MASKULIN katakan bahawa inilah cermin mata hitam paling ikonik di kalangan lelaki terdapat di pasaran. Ia boleh dipakai oelh sesiapa sahaja dan mempunyai elemen universal – sesuai untuk semua majlis dan aktiviti.

IKLAN

Jika anda mahu cemrin mata yang sesuai dipakai dengan semua jenis pakaian inilah bentuk yang harus anda gayakan.

CLUBMASTER

Kaca Mata Hitam & Jenis Bentuk Bingkai Sesuai Untuk Gaya Menyerlah

Antara cemrin mata yang tampil dengan bingkai dengan ‘nafas’ retro. Juga pertama kali diperkenalkan oleh Ray-Ban, ia membawa elemen fesyen era 50-an dengan bingkai terbuka di bahagian bawah. Selain membawa trend dan elemen nostalgik, Clubmaster mampu menarik perhatian ramai kepada pemakainya. Selebriti popular seperti Robert Pattinson dan Bruno Mars sering dilihat menggayakan cemrin mata ini.

IKLAN

AVIATOR

Kaca Mata Hitam & Jenis Bentuk Bingkai Sesuai Untuk Gaya Menyerlah

MASKULIN yakin anda semua mesti tahu dan pernah tengok filem ‘Top Gun’ lakonan Tom Crusie. Inilah antara filem yang telah mempopularkan gaya Aviator di kalangan penggemar kaca mata hitam di seluruh dunia. Jika Wayfarer dianggap sebagai cermin mata paling ikonik, Aviator pula menjadi ‘lawannya’ paling dekat. Di definisikan oleh bentuk cemrinnya yang bujur di bahagian tepi, ia biasanya dibuat menggunakan bingkai besi. Elemen uniknya pula adalah triple brdige.

BINGKAI BULAT

Kaca Mata Hitam & Jenis Bentuk Bingkai Sesuai Untuk Gaya Menyerlah

IKLAN

Antara ikon yang membuatkan cermin mata hitam bingkai bulat menjadi popular ialah Jogn Lennon. Gaya cermin mata ini menonjolkan sisi eksentrik pamakainya. Disebabkan itulah ia sering digayakan oleh pengikut budaya hippies pada era 70-an dahulu. Ia juga menjadi trademark buat penggaya fesyen steampunk.

NOTCH BRIDGE

Kaca Mata Hitam & Jenis Bentuk Bingkai Sesuai Untuk Gaya Menyerlah

Gaya yang unik ini diperkenalkan oleh Persol pada tahun 1957 dan ia mula menjadi popular pada penghujung 1960-an selepas digayakan oleh Steve McQueen. Dengan bentuk bingkai yang ikonik karakter utamanya ialah di bahagian notch bridge yang terletak di antara dua bingkai. Ia membawa gaya klasik, timeless dan retro 1960-an.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk video menarik tentang gaya hidup lelaki terkini.