Foto: Bloomberg

Suhu politik di negara jiran kita seakan semakin reda selepas berakhirnya pilihanraya umum Thailand baru-baru ini. Selepas kira-kira 10 tahun di bawah pemerintahan bertulang belakangkan ketenteraan, rakyat Thailand kini telah bersuara.

Dalam pilihanraya yang berlangsung pada 14 Mei 2023, keputusan yang dikatakan mengejutkan ramai pihak telah dapat disaksikan. Menerusi keputusan rasmi parti yang didukungi oleh pemimpim muda yang dilihat membawa hala tuju lebih progresif, Move Forward mendapat kemenangan yang luar biasa.

Kenali Pemuda Berusia 42 Tahun Lulusan Harvard, Pita Limjaroenrat Diramal Jadi PM Thailand Terbaru

Idea yang dibawa parti yang diketuai oleh Pita Limjaroet yang merupakan seorang pemuda berusia 42 tahun, lulusan Harvard mendapat sambutan daripada pengundi terutamanya generasi muda. Dia diramal akan menjadi Perdana Menteri terbaru Thailand dengan perbincangan pembentukan kerajaan masih lagi berlangsung sekarang.

Siapakah pemuda ini yang menjadi ikon baharu anak muda di Thailand?

Pita Limjaroenrat merupakan pemimpin Parti Move Forward (ชาติพัฒนา) di Thailand. Beliau dilahirkan pada 2 Oktober 1978 di Bangkok, Thailand dan dibesarkan di New Zeland.

Beliau mula dikenali ramai selepas muncul sebagai pemimpin utama Parti Move Forward pada tahun 2020. Parti ini merupakan sebuah parti yang bolehlah dikatakan baru dengan fokus utama pada isu-isu sosial, ekonomi, dan politik yang melibatkan generasi muda dan golongan bawahan di Thailand.

IKLAN

PERNAH JADI MENTERI

Sebelun menjadi ahli parlimen Thailand pada 2018, beliau pernah berkhidmat di beberapa buah syarikat gergasi seperti Grab dan juga Boston Consulting Group.

Kemudian dia juga pernah menjadi anggota Parlimen untuk parti politik sebelumnya, Pheu Thai, dan telah memegang beberapa jawatan dalam kerajaan Thailand. Beliau juga pernah menjadi Menteri Muda di Kementerian Pelancongan dan Sukan Thailand.

Kenali Pemuda Berusia 42 Tahun Lulusan Harvard, Pita Limjaroenrat Diramal Jadi PM Thailand Terbaru
Foto: Reuters

Sebagai pemimpin Parti Move Forward, Pita Limjaroenrat dikenali sebagai seorang pembela demokrasi dan suara rakyat. Beliau secara aktif berucap tentang isu-isu penting yang melibatkan hak asasi manusia, keadilan sosial, ketidaksetaraan, dan pembangunan negara.

Beliau mengangkat idea perubahan politik yang progresif dan merangkul idea-idea baharu untuk membawa perubahan positif kepada rakyat Thailand.

IKLAN

SOKONGAN GENERASI MUDA

Parti Move Forward di bawah pimpinan Pita Limjaroenrat telah mendapatkan sokongan yang besar dari generasi muda Thailand dan golongan bawahan.

Mereka berusaha untuk melindungi hak-hak dan kepentingan golongan tersebut serta membawa perubahan yang positif bagi masyarakat secara keseluruhan.

Beliau juga dilihat sebagai seorang pemimpin yang sangat bekerja keras demi memperjuangkan keadilan, demokrasi dan kesejahteraan rakyat Thailand.

IKLAN

Beliau berusaha untuk membawa perubahan yang positif dalam politik Thailand dengan menghadapi cabaran dan menggalakkan dialog dan diskusi terbuka.

Kenali Pemuda Berusia 42 Tahun Lulusan Harvard, Pita Limjaroenrat Diramal Jadi PM Thailand Terbaru
Foto: Bloomberg

Sebagai pemimpin Parti Move Forward, Pita Limjaroenrat telah menjadi suara penting dalam arena politik Thailand dan mendedikasikan dirinya untuk meningkatkan kehidupan rakyat dan mencapai perubahan yang lebih baik dalam masyarakat.

BACA: Johnny Depp Dapat ‘Durian Runtuh’, Tandatangani Kontrak Termahal Dior Bernilai RM90 Juta

Jika Pita berjaya mendapat sokongan mencukupi untuk menjadi PM Thailand seterusnya, ia akan menamatkan pemerintahan tentera selama hampir sedekad di sana. Adakah ini kebangkitan anak muda yang bakal disaksikan berlaku di negara serantau yang lain?

Ia amat menarik untuk kita sama-sama saksikan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI