Daging sememangnya menjadi asas pemakanan harian. Anda bayangkan hari anda tanpa daging ayam, lembu ataupun ikan? Mungkin hidup anda tidak lengkap. Namun tidak pada mereka yang tidak mengambil haiwan sebagai salah satu sumber makanan. Protein merupakan sumber utama yang wajib ada dalam badan. Jika tidak pada daging, seseorang boleh mengambil protein pada telur. Tapi perlu ingat, anda sedang menolak satu nikmat yang diberi oleh Tuhan.

 

Cuma dalam seminggu anda berhenti makan daging apa akan terjadi?

 

Berat badan anda akan menurun

Kesan Jika Anda Berhenti Mengambil Sumber Daging

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics yang membincangkan tentang diet vegetarian. Mereka yang mengamalkan diet ini mempunyai berat badan purata sebanyak 7.5 lbs. Jika anda membina makanan anda dari pelbagai sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan kacang-kacangan, penurunan berat badan boleh menjadi lebih mudah. Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam Journal of Internal Medicine mendapati veganisme menjadi lebih berkualiti daripada 11 jenama diet lain untuk penurunan berat badan.

 

 

IKLAN

Rendah Kolestrol

Kesan Jika Anda Berhenti Mengambil Sumber Daging

Selain daripada penurunan berat badan, anda mungkin akan melihat penurunan yang ketara dalam kolesterol anda. Secara keseluruhannya, gen kita menentukan tahap kolesterol kita. Walau bagaimanapun, senaman dan diet anda juga akan menjejaskan tahap kolesterol. Analisis meta yang diterbitkan dalam jurnal Kajian Nutrisi mendapati bahawa diet vegetarian berasaskan tumbuhan dikaitkan dengan paras kolesterol yang lebih rendah, termasuk paras kolesterol HDL dan LDL yang lebih rendah, berbanding dengan diet omnivora.

 

Sistem hadaman dalam perut akan terpelihara

Kesan Jika Anda Berhenti Mengambil Sumber Daging

IKLAN

Perut untuk mereka yang menolak daging akan lebih bersih daripada orang yang menikmati daging setiap hari, kata Susan Tucker, ahli nutrisi holistik dan pengasas Green Beat Life. Mengapa? Kebanyakan daging berasal dari haiwan yang diberikan hormon dan antibiotik. Kemudian ia dirawat dan diawet. Vegan dan vegetarian menggunakan jumlah serat yang tinggi, fitonutrien dan antioksidan, yang menjaga keseluruhan sistem bersih.

 

Serat tambahan dan bakteria baik dalam usus vegetarian mengurangkan keradangan, menambah pemakanan Keri Glassman, MS, RD, CDN. Menurut kajian yang dijalankan pada tahun 2014 yang diterbitkan dalam jurnal Nutrition, di mana penyelidik membandingkan kesihatan usus vegetarian, vegan dan omnivora. Para vegetarian didapati mempunyai kadar insulin yang tidak betul, yang mengakibatkan sindrom metabolik dan diabetes. Glassman mengatakan ia berteori bahawa keradangan yang lebih rendah membolehkan pembersihan dalaman, manakala serat bertindak untuk membasmi patogen dalam usus.

 

Kulit anda akan bersinar

IKLAN

Kesan Jika Anda Berhenti Mengambil Sumber Daging

Kecantikan mungkin hanya akan terlihat dalam kulit, tetapi ia mencerminkan betapa bagusnya pencernaan kita. Pemakan tumbuhan mempunyai sinaran pada kulit yang berbeza-beza. Ramai yang mendapati jerawat, rosacea, atau ekzema seseorang hilang apabila mereka menolak sumber daging. Antioksidan, serat, dan mineral dalam diet berasaskan tumbuhan membantu sistem untuk membuang toksik setiap hari, yang akan menyumbang kepada kulit yang lebih sihat.

 

Mampu untuk menurunkan risiko penyakit

Kesan Jika Anda Berhenti Mengambil Sumber Daging

Dengan menukar daging kepada alternatif yang lebih sihat, secara tak langsung anda akan melindungi diri anda dari pelbagai penyakit jantung, faktor risiko kardio-metabolik, dan beberapa jenis kanser. Ini adalah kesimpulan kajian 2014 yang memandang tiga kumpulan Advent Adventist yang ke-7, sebuah denominasi Kristian yang anggotanya menahan diri dari makan daging. Hasil kesihatan yang bertambah baik ini, sebahagiannya, menghasilkan hasil lebih banyak serat, yang menurunkan kolesterol dan meningkatkan rasa kenyang, menyebabkan orang hanya akan makan lebih sedikit kalori. Antioksidan yang terkandung dalam buah-buahan dan sayur-sayuran menghindari anda dari penyakit jantung. Kajian-kajian lain menunjukkan bahawa pemakan daging juga telah meningkatkan risiko penyakit seperti Apendiks, radang kronik, dan penyakit buah pinggang.

 

Sumber: Eat This Not That

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI