Siapa tidak kenal kepada pemilik suara yang mengalunkan lagu malar segar “Hijau”. Meskipun sudah menjejaki usia 60-an, Dato’ Zainal Abidin masih tampil cergas malah segak bergaya bak orang muda.

Bukan itu sahaja, sifat ramah Dato’ Zainal ketika ditemu bual Maskulin untuk episod kedua Man Of The Moment juga menyingkap seribu satu kisah kehidupan beliau yang tidak pernah diungkap kepada umum.

Siapa menyangka wajah yang tampak perkasa itu rupanya hasil keperitan zaman kanak-kanak yang tidak pernah dibayangkan oleh sesiapa.

Didera & Tanggung Diri Sejak Usia Lapan Tahun

Akibat desakan hidup, Dato’ Zainal tidak dibesarkan oleh ibu bapanya sendiri.

Hanya tiga hari selepas dilahirkan di Johor Bahru, beliau diserahkan kepada datuk dan neneknya.

Oleh itu, Dato’ Zainal membesar bersama ayah dan ibu saudaranya sejak 1959.

“Biasalah datuk dengan nenek mesti sayang cucu, saya ni cucu. Jadi timbul lah perasaan cemburu oleh bapa dan ibu saudara saya kerana perhatian itu diberikan penuh kepada saya,” kongsinya.

Kisah Dato’ Zainal Abidin – Pengorbanan, Penderaan & Kegigihan Dalam Hidup Yang Sulit

Bagaimanapun, kasih sayang dan perhatian yang diberikan oleh datuk dan neneknya itu tidak kekal lama apabila kedua-duanya meninggal dunia ketika Dato’ Zainal baru berusia lapan tahun.

“Jadi, di situ bermula lah penderaan secara fizikal dan juga mental, di mana saya didera, dipukul, dijadikan sebagai budak suruhan di rumah”.

IKLAN

Lebih menyedihkan, Dato’ Zainal terpaksa bekerja sendiri untuk meneruskan persekolahan disebabkan tiada siapa yang menanggungnya.

“Siang saya pergi sekolah, malam saya bekerja sebagai pembantu di kedai-kedai menjual ais kacang sebagai pencuci pinggan.

“Saya juga bekerja sebagai seorang kontraktor. Umur saya 10 ke 15 tahun saya dah angkat simen yang berat lebih kurang 30 kilogram,” tambahnya.

‘Ahli Asal’ Kumpulan Kembara

Bercerita mengenai titik permulaannya di dalam kerjaya seni, Dato’ Zainal memberitahu yang beliau tidak bermula sebagai penyanyi. Sebaliknya, beliau bermula dengan belajar bermain alat muzik seperti dram, perkusi dan tormbon.

“Saya aktif di Johor Bahru, di mana saya aktif bermain di kelab-kelab malam, fun fair, expo, keramaian, majlis kahwin dan sebagainya”.

Kisah Dato’ Zainal Abidin – Pengorbanan, Penderaan & Kegigihan Dalam Hidup Yang Sulit

IKLAN

Dari situlah namanya mula dikenali oleh golongan profesional dalam industri seni di daerah Johor serta dari Kuala Lumpur.

Menurut Dato’ Zainal, beliau asalnya dilamar oleh M. Nasir untuk menubuhkan kumpulan Kembara bersama A. Ali.

Namun dalam masa yang sama, beliau turut dilamar oleh kumpulan Headwind untuk menggantikan penyanyi utamanya yang mahu melebarkan kerjayanya di Jerman.

“Saya tak berapa gemar dengan Kembara kerana genrenya bukan lah yang saya minati, dan saya tak berapa sesuai dengan karangan-karangan A. Ali,” katanya.

“Jadi saya membuat keputusan untuk bersama dengan kumpulan Headwind. Jadi, tempat saya (di Kembara) digantikan oleh S. Sahlan”.

Muzik Adalah ‘Kenderaan’

Sejak mula menjadi penyanyi, lagu-lagu Dato’ Zainal sentiasa membawakan mesej dan tema yang jarang dibawa oleh lagu-lagu penyanyi lain.

IKLAN

“Pada saya, saya gunakan muzik saya sebagai ‘kenderaan’ untuk memberikan kesedaran dari segi apa juga sudut dalam bentuk yang paling positif,” ujarnya.

Baginya, lagu “Hijau” membawa impak paling ketara apabila lagu yag berkisar tentang kesedaran alam sekitar itu bukan sekadar menjadi siulan rakyat Malaysia.

“Anak-anak tak boleh merasa mandi laut, alam ini makin tua umurnya, ozon makin nipis, dia (rakyat Malaysia) faham. Apabila mereka faham, ianya menjadi suatu tema yang segagah dan sekuat lagu Negaraku,” katanya memandangkan lagu itu sentiasa berkumandang setiap kali penganjuran kempen alam sekitar.

Kejar Likes, Viewers & Subscribers Akan Memakan Diri

Mengakhiri temubual Man Of The Moment, Dato Zainal sempat menitipkan pesanan berharga buat generasi baharu yang berkecimpung di dalam industri seni.

“Jangan kejar pada likes, jangan kejar pada subscribers, jangan kejar pada viewers, kerana ianya akan memakan diri,” pesan beliau.

Tambahnya, ramai individu yang mengalami kemurungan apabila mereka gagal memperoleh likes, subscribers dan viewers yang banyak.

“Fokus pada bakat yang anda ada. Sekiranya anda bagus, likes, subscribers, viewers, money, popularity will come by itself. Berkejar mereka ke arah awak kalau awak bagus,” katanya lagi.

Saksikan video penuh Man Of The Moment di saluran Youtube Maskulin. Jangan lupa subscribe dan nantikan siapakan jejaka yang bakal tampil di episod ketiga minggu hadapan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI