Negara kita bakal menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam tempoh lebih kurang seminggu lagi. Mungkin ramai tertanya-tanya adakah PKP akan dilanjutkan ke fasa lebih lama?

Semua bakal terjawab pada 10 April nanti. Buat masa sekarang majoriti rakyat Malaysia telah mematuhi PKP dalam peratusan yang amat baik seperti yang dinyatakan oleh Menteri Pertananan, Dato’ Sri Ismail Sabri semalam.

Setiap hari pasti kita akan setia menantikan laporan terkini daripada beliau dan juga seorang lagi figura yang sangat hebat pada ketika ini iaitu Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Saban hari beliau tampil cukup tenang berdepan dengan media bagi memberikan laporan dan situasi terkini negara menghadapi wabak COVID-19. Tidak cukup di laporan media konvensional, beliau juga aktif memberikan nasihat, peringatan dan informasi yang cukup berguna kepada warganet di laman media sosial.

IKLAN
“Kita Belum Dengar Virus Ini Merebak Menerusi Makanan” – KP Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah antara figuran terpenting dalam misi negara melawan COVID-19. Foto – Astro Awani

Terbaru, beliau mengulas mengenai kebimbangan orang ramai terhadap pekerja restoran yang menyediakan perkhidmatan bawa pulang dan potensi untuk dijangkiti menerusi makanan.

“Kita belum dengar yang virus ini merebak menerusi makanan, tapi apa yang penting jika salah seorang pekerja positif, maka kita perlu saring kontak rapat di restoran itu,” katanya pada sidang media harian, di sini.

Terdahulu, terdapat laporan bahawa perkhidmatan makanan bawa pulang di IKEA Tebrau, Johor ditutup sementara sehingga diberitahu kelak kerana salah seorang pekerjanya didapati positif COVID-19.

IKLAN

IKEA Tebrau dalam satu kenyataan di laman webnya, memaklumkan mengenai seorang petugas didapati positif pada 1 April dan pihaknya bekerjasama rapat dengan pegawai kesihatan awam demi memastikan keselamatan petugas dan pelanggan diutamakan.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih menunggu garis panduan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berhubung keperluan memakai penutup mulut dan hidung berada di tempat awam.

IKLAN

“Bagaimanapun, kami menggalakkan agar petugas kesihatan dan juga barisan hadapan seperti polis memakai penutup mulut dan hidung.

“Kepada orang awam pula, jika mereka mempunyai gejala, pakai penutup mulut dan hidung. Sekiranya anda mendedahkan diri kepada orang ramai, mungkin anda perlu memakai penutup tersebut,” katanya.

Sumber: BERNAMA

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI