Kini negara kita sudah memasuki fasa keempat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Jika diperhatikan trend yang berlaku dalam tempoh seminggu ini, kes jangkitan tempatan sudah banyak menurun dan kekal berada di parasa dua digit sahaja.

Semalam menyaksikan majoriti kes jangkitan iaitu 72 adalah datang daripada kes import dan kes tempatan hanyalah 22 kes sahaja. Kita bersyukur kerana mempunyai pasukan perubatan dari Kementerian Kesihatan Malaysia yang begitu efisien dan sentiasa bersungguh-sungguh menabur bakti demi negara.

Setiap hari kita pasti menantikan kemunculan Ketua Pengarah, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menyampaikan perkembangan terkini tentang penularan COVID-19 di kaca televisyen dan juga laman media sosial.

Tidak salah MASKULIN katakan bahawa beliau merupakan ikon yang cukup penting di Malaysia dalam usaha kita membendung wabak ini. Malah beliau kini dianggap sebagai wira oleh warga tempatan yang menjadi saksi kesungguhan Dr Noor Hisham memimpin pasukannya.

Jika sebelum ini beliau diiktiraf sebagai antara tiga doktor terbaik di dunia dalam menangani COVID-19 oleh sebuah media China, kali ini sebuah badan penyelidikan dunia turut melakukan perkara sama.

IKLAN
KP Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Terima Pengiktirafan Badan Penyelidikan Dunia
Datuk Dr Noor Hisham Abdullah sebelum ini diiktiraf oleh sebuah media China sebagai salah seorang doktor terbaik dunia dalam menangani COVID-19.

Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) telah menyatakan penghargaan di atas sumbangan Dr Noor Hisham dalam kajian mengenai wabak COVID-19.

Perkara tersebut telah dikongsi oleh DNDi menerusi satu hantaran di Facebook mereka.

“Terima kasih tidak terhingga kepada Noor Hisham Abdullah di atas sokongan serta kepakaran terhadap Gabungan Peyelidikan Klinikal COVID-19.

IKLAN

“Data penyelidikan dan pengalaman saintis Malaysia akan memberikan manfaat kepada semua. Bersama-sama kita mampu melawan COVID-19.”

Buat pengetahuan anda DNDi merupakan badan bukan kerajaan yang aktif menjalankan pelbagai kajian untuk membangunkan rawatan bagi penyakit yang terabai.

IKLAN

Semoga usaha yang dilakuakn oleh Dr Noor Hisham dan pasukannya di KKM akan terus diberikan pengiktirafan bukan sahaja di Malaysia tapi di peringkat dunia.

Teruskan tabah melawan COVID-19!

Stay home & stay safe.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI