Ini 5 cara patut anda tahu dalam mengambil hati mentua anda supaya tak rasa janggal bila berjumpa.

1.Telefon Selalu

Telefon mentua/bakal mentua adalah cara paling senang untuk mendekati mereka. Tanya khabar dan bersembang sedikit dengan mereka. Lebih-lebih lagi jika pasangan anda agak sibuk dengan kerja. Sekurang-kurangnya ada yang bertanya khabar dan anda boleh ‘update’ kedua-dua belah pihak tentang diri masing-masing. Cumanya, anda perlu sensitif sedikit tentang waktu anda menelefon mentua anda.

2, Ingat tarikh penting

Hari jadi? Hari ulang tahun perkahwinan? Jangan lupa wish mentua anda. Jika anda sibuk, set ‘reminder’ untuk tarikh-tarikh penting ini. Terus set untuk tahun-tahun yang akan datang juga.

IKLAN

3. Shopping

Walaupun agak mendebarkan jika belum habis ‘ice breaking’ lagi, tapi sebenarnya aktiviti ini agak bagus juga. Aktiviti ini membolehkan anda untuk mengenali citarasa mentua anda. Apabila anda hendak membeli hadiah untuknya kelak, at least anda sudah ada sedikit ‘hint’.

IKLAN

4. Bersembang bila berjumpa

Sesetengah orang boleh terus ‘masuk’ dengan semua orang termasuklah mentua mereka. Namun, ada juga yang sedikit kekok dan ‘takut-takut’. Jika anda kategori yang kedua ini, jangan risau. Biasalah itu. Tapi, jangan sampai tidak bercakap langsung. Cuba perlahan-lahan. Senyum banyak-banyak jika anda tiba-tiba gementar atau tidak tahu cakap apa. Jangan lari-lari tau.

IKLAN

5. Surprise visit

Jika anda sudah berkahwin, bila tiba hujung minggu tu, ajak pasangan anda lawat mentua anda dengan mengejut. Selalu bila cuti panjang atau hari raya saja kan? Kali ini buat ‘weekend gateway’ di rumah mentua pula. Lebih bagus jika anda dan pasangan dapat buat aktiviti ‘surprise visit’ ini untuk kedua-dua keluarga.

SUMBER : ikahwin.my

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI