maksud warna pilihan
Foto: freepik - www.freepik.com

MASKULIN yakin setiap orang mempunyai warna kegemaran. Ia tidaklah salah kerana pemiihan warna kegemaran itu berlandaskan sebab masing-masing. Ada orang suka satu jenis warna itu kerana ia warna rasmi pasukan bola sepak kegemaran mereka. Tidak kurang juga yang memilihnya disebabkan kesesuaian jiwa tersendiri. Tapi tahukah anda setiap warna dalam gaya fesyen itu ada maksud tersendiri.

Bercakap tentang warna pula ia kadangkala bergantung kepada trend semasa. Sebagai contoh di luar negara, jika pada musim luruh atau sejuk warna yang lebih ‘mute’ pastinya menjadi pilhan ramai.

Maksud Warna Di Sebalik Gaya Pakaian, Bukan Ikut Trend Fesyen Semata
Foto: nakaridore – www.freepik.com

Dan bila tiba musim panas dan bunga warna putih dan lebih ceria menjadi trend yang membanjiri koleksi pereka terkenal global.

Bagi kita di Malaysia yang tidak mempunyai empat cuaca berbeza pula pemilihgan warna itu banyak bergantung kepada citarasa masing-masing. Sedar atau tidak kecenderungan kita memilih sesetengah warna sebenarnya barkait rapat dengan personaliti diri.

PUTIH

Melambangkan sesuatu yang suci dan segar. Ia membawa maksud simbol seseorang yang ingin memulakan kehidupan baru. Bak warnanya yang suci seperti kain kanvas yang menunggu dicoretkan artis. Ia juga melambangkan kemahiran kebersihan dan profesional.

IKLAN

MERAH

Melambangkan kekuasaan fizikal. Dari segi kebaikan ia melambangkan bahawa pemakai dapat menyelesaikan pekerjaannya. Secara negatif, ia melambangkan bahawa pemakai mengekspresikan paksaan dan agresif. Merah juga dikaitkan dengan tenaga seksual, dan juga kemarahan.

Maksud Warna Di Sebalik Gaya Pakaian, Bukan Ikut Trend Fesyen Semata
Foto: nakaridore – www.freepik.com

OREN

Warna ini adalah campuran merah dan kuning. Ia melambangkan kuasa kerana ia menggabungkan tenaga fizikal kuasa mental merah dan kuning. Warna ini mewakili maksud pencapaian dan pembelajaran tetapi ia dianggap warna yang sangat kuat dan kompleks untuk separuh separuh orang.

KUNING

Warna tenaga mental dan dikaitkan dengan tarian intelektual dalam pelbagai bidang. Ia adalah warna yang baik untuk sesiapa sahaja yang cuba berfikir dan menumpukan perhatian pada sesuatu, tetapi untuk setengah orang itu dia dianggap sebagai warna pemaksa. Terdapat juga sekutu kuning dengan sikap pengecut.

IKLAN

HIJAU

Warna yang wujud dari gabungan warna kuning dan biru. Hijau dianggap sebagai warna semula jadi. Ia berkaitan dengan pertumbuhan dan peningkatan dan dianggap sebagai warna yang baik bagi mereka yang bekerja dengan objek; benda hidup dan yang menolong atau mengubati orang lain.

Sekiranya anda sakit, adalah baik memakai warna hijau kerana ia menolong tubuh untuk mengubati diri. Ia juga merupakan warna yang baik untuk berehat dan menenangkan minda. Warna hijau dikaitkan dengan cemburu.

Maksud Warna Di Sebalik Gaya Pakaian, Bukan Ikut Trend Fesyen Semata
Foto: mrsiraphol – www.freepik.com

UNGU

Sejenis warna yang mampu meningkatkan spiritual dan tanda memahami apa yang tersembunyi .Orang yang memakai warna ini di katakan mempunyai pengetahuan khas dalam bidang kerohanian.

IKLAN

HITAM

Warna yang cukup stigma pada suatu ketika dahulu. Hitam adalah warna yang melambangkan kesedihan dan ketakutan. Hitam juga melambangkan sifat yang sofistikated dan kemampuan menyesuaikan diri.

Jangan lupa untuk ikuti sleksi vido menarik dan subscribe YouTube MASKULIN ya!

 

https://www.youtube.com/watch?v=OkmUu0aCUac&t=3s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI