Buat lelaki, korang tahu tak 40% masalah kemandulan korang berpunca daripada kualiti sperma? Bunyinya menyedihkan bukan? Itulah fakta. Jom baca informasi berkaitan masalah kemandulan ini.

Mandul: 4 Punca Lelaki Tidak Subur, Perlu Tahu & Periksa Kesihatan Diri

1. Kemalangan

Jika korang pernah mengalami kemalangan atau terjatuh hingga menyebabkan rasa sakit pada testis, korang harus berjaga-jaga. Korang mungkin sudah tidak berasa sakit bebrapa ketika selepas terjatuh tetapi testis mungkin mengalami masalah dan jika masalah itu merebak kepada spermatogenesis (sel yang menghasilkan sperma), fungsi testis akan terjejas dan tidak mampu lagi menghasilkan sperma yang berkualiti.

IKLAN

2. Kesihatan

Mandul: 4 Punca Lelaki Tidak Subur, Perlu Tahu & Periksa Kesihatan Diri

Jika korang seorang perokok tegar, hati-hati. kadar nikotin dalam tubuh orang yang merokok boleh mengurangkan atau merosakkan sperma yang dihasilkan. Lelaki yang kerap ambil ubat-ubatan mengandungi steroid juga perlu berhati-hati. Memang benar, steroid adalah hormon sitesis yang bantu membentuk tubuh tetapi dalam masa sama ia boleh menyumbang masalah ketidaksuburan pada lelaki. Selain itu, tekanan di tempat kerja. Bawa pula tekanan ke rumah. Apabila badan tertekan, ia tidak mampu menghasilkan sperma yang berkualiti.

IKLAN

3. Keturunan

Azoospermia yang bermaksud kekurangan sel sperma dalam air mani (atau dalam sesetengah kes-tiada langsung!) adalah disebabkan faktor genetik yang dibawa samada gen daripada ibu atau bapa.

IKLAN

4. Cara Pemakaian

Lelaki yang suka memakai seluar ketat perlu berhati-hati. tabiat anda itu boleh menyebabkan suhu pada testis meningkat dan mengakibatkan pengeluaran sperma menurun. Jadi, tak payahlah nak ikut trend sangat dengan memakai seluar kecil atau ketat. Buruk padahnya!

 

Gaya hidup yang sihat mampu menyelamatkan anda daripada masalah-masalah ini. Sekiranya korang rasa was-was dengan tahap kesihatan lebih-lebih lagi melibatkan alat sulit, jalanilah ujian seperti ujian menentukan kandungan sperma air mani. Jangan bila sudah beberapa tahun berkahwin, suami pandang muka isteri, isteri pandang muka suami bila tak ada anak!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI