Man jogging photo created by senivpetro - www.freepik.com

Bagi kebanyakan orang bulan Ramadan kebiasaannya aktiviti kecergasan mereka akan terhenti buat sementara. Ini terutamanya aktiviti seperti larian. Manakala bagi individu yang merupakan pelari aktif, melakukan aktviti jogging atau larian pada bulan puasa bukanlah satu perkara luar biasa.

Jadi tidak hairanlah ia sudah menjadi rutin yang biasa mereka lakukan pada bulan puasa.

Bagaimana pula dengan anda yang mahu melakuka larian ala-kadar seperti jogging santai? Adakah ia boleh dilakukan ketika sedang berpuasa? Ikuti 10 tip bagaimana untuk berlari sepanjang bulan puasa dengan selamat dan berkesan.

PENGAMBILAN AIR YANG BAIK

Pada malam sebelum anda rancang nak berlari pastikan minum air dengan secukupnya. Teritamanya ketika bersahur agar anda dapat bertahan seharian dan untuk larian waktu petang.

PILIH & RACANG MASA SESUAI

Sebaiknya anda cubalah rancang agar larian tamat sejurus sebelum waktu berbuka puasa. Dengan itu anda boleh minum dan makan ala kadar selepas habis berlari.

IKLAN

RENDAHKAN KESUKARAN

Jangan paksa diri dan lakukan senaman yang ekstrem. Rendahkan intensiti serta jarak larian ke tahap minima sahaja.

Melakukan Larian Di Bulan Puasa Dengan Selamat, Ikuti 10 Tip Ini!
Sportsman photo created by freepic.diller – www.freepik.com

TREK ATAU LALUAN MUDAH

Kalau boleh elak laluan berbukit. Gunakan laluan yang rata agar tidak membebankan badan anda ketika berpuasa.

PAKAI PAKAIAN SESUAI

Jika cuaca agak panas, pakailah pakaian yangs edikit longgar, telus udara dan ringan agar badan tidak terlalu panas atau overheated.

IKLAN

JANGAN PAKSA DIRI, REHAT JIKA PENAT

Ya, jangan paksa diri Ingat anda sedang berpuasa. Jadi jangan segan untuk berjalan dan berehat seketika selepas jarak tertentu. Cukuplah sekadar keluar peluh.

RANCANG LEBIH AWAL

Buat perancangan berbuka puasa lebih awal agar anda dapat berehat dan tidak tergesa-gesa mencari makanan pada saat-saat akhir.

IKLAN

MINUM KETIKA BOLEH

Jadualkan masa berlari untuk tamat sejurus sebelum masa berbuka. Bawa botol air yang besar ke masjid untuk solat Terawih. Minum sedikit demi sedikit untuk kekalkan hidrasi sehingga lewat malam.

MAKANAN SESUAI KETIKA BERBUKA

Makanan selepas larian harus mengandungi protein dan karbohidrat. Pastikan anda minum air atau jus buah-buahan segar. Makanan seperti buah tamar, telur, kekacang, pasta dan daging adalah sesuai untuk berbuka puasa selepas berlari.

REHAT MENCUKUPI PADA WAKTU MALAM

Akhir sekali, dapatkan tidur yang mencukupi sebelum dan selepas sesi berlari. Badan anda perlukan rehat untuk memulihkan tenaga yang hilang di siang hari.

Diharapkan beberapa tip di atas dapat membantu anda melakukan larian di bulan puasa dengan baik. Jom subscribe YouTube MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI