Roti sandwich yang tidak biasa ini mempunyai kuasa yang lebih besar daripada yang anda percayai.
Pada tahun 1884, Kanada Marcellus Gilmore Edson menjadi orang pertama yang mencipta mentega kacang. Ia menjadi ruji di rumah-rumah Amerika Utara selama hampir 131 tahun sejak itu, dan mudah difahami mengapa?

Mentega kacang adalah berkhasiat dan lazat. Ia merupakan campuran dari buah-buahan hingga coklat dan jeli hingga saderi. Lemak bagus dan kaya dengan nutrien yang sihat, ia adalah salah satu makanan kegemaran untuk penurunan berat badan. Jadi, bagaimana sebenarnya ia membolehkan perut anda rata, dan apa lagi yang mentega kacang boleh lakukan kepada badan anda?

 

1.    Anda mengurangkan risiko kematian anda

Menurut kajian Vanderbilt University 2015, makan kacang setiap hari dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah. Apa yang memberi kacang keupayaan untuk menghalang penuaan? Ketumpatan nutrien mereka yang mempromosikan kesihatan dan perlindungan. Kacang mempunyai profil lemak yang sihat, termasuk lemak mono dan polyunsaturated yang kaya dengan antioksidan, mengandungi nutrien seperti kalium yang membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat, kaya serat, dan mengandungi phytosterols tumbuhan yang sihat. Asid lemak tanpa tepu dan tak tepu telah ditunjukkan untuk menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida LDL, menurunkan risiko sindrom metabolik, penyakit jantung, dan diabetes jenis 2.

 Mentega Kacang Boleh Bantu Anda Dalam Diet? Anda Setuju Tak Dengan No. 2 Tu?

2.    Cepat berasa lebih kenyang

IKLAN

Lemak dan protein monounsaturated butter mentega sangat sihat. “Memiliki mentega kacang disapu pada roti bakar semasa sarapan pagi, di sandwich untuk makan tengah hari, atau salut pada epal untuk snek boleh menghalang anda makan berlebihan. Namun ia haruslah diambil secara sederhana. Saiz hidangan yang baik ialah dua sudu. Anda juga boleh bertindak secara kreatif campuran mentega kacang ke dalam makanan anda.

 

3.       Lebih Bertenaga

Protein, serat dan lemak sihat dalam mentega kacang boleh memberikan anda tenaga yang anda perlukan untuk memulakan hari dan sepanjang hari. Ia juga membantu mengekalkan gula darah yang stabil, yang menghalang keletihan dan lesu ketika anda sedang bekerja.

 Mentega Kacang Boleh Bantu Anda Dalam Diet? Anda Setuju Tak Dengan No. 2 Tu?

IKLAN

4.       Menurunkan berat badan

Walaupun anda mengawal ketat pemakanan anda, kajian menunjukkan bahawa termasuk kacang boleh membantu mengurangkan berat badan. Mengapa? Sebagai permulaan, kacang mengandungi lebih banyak protein daripada jenis kacang yang lain. 8 gram dalam 2 sudu besar. Tambahkan kepada kandungan lemak dan serat yang tinggi, dan anda mempunyai snek yang lazat yang akan menjadikan daya kelaparan anda tahan lebih lama. Hasilnya mungkin kurang pengambilan kalori pada siang hari. Kebanyakan orang mendapati makan 200 kalori mentega kacang lebih sihat daripada, katakan, 200 kalori pretzel. Menurut satu kajian di Journal of Obesity and Related Metabolic, kacang tanah juga boleh meningkatkan relau metabolik anda. Dalam kajian itu, kadar metabolisme subjek melonjak sebanyak 11% apabila mereka makan kira-kira 500 kalori kacang setiap hari selama 19 minggu.

 Mentega Kacang Boleh Bantu Anda Dalam Diet? Anda Setuju Tak Dengan No. 2 Tu?

5.       Anda lebih bijak

Kajian mendapati bahawa lemak monounsaturated yang terdapat dalam makanan seperti kacang dan minyak zaitun adalah perlindungan terhadap kesihatan dan fungsi otak. Bagaimana? Ciri-ciri antioxidative dan anti-inflamasi kacang membantu mengurangkan tekanan (atau kerosakan oksidatif) ke otak. Jadi untuk mereka yang sedang membesar, mentega kacang sesuai untuk diambil kerana ia boleh meransang pertumbuhan sel-sel otak anda.

IKLAN

 

Namun perlu ingat! Jenama yang salah boleh menjejaskan zakar anda. Sesetengah petani kekacang ini menggunakan racun perosak menjadikan bahan kimia senang larut dalam pertumbuhan kacang. Pendedahan racun perosak telah dikaitkan dengan kecacatan kelahiran dan kesuburan pada lelaki. Bagaimana nak memilih mentega kacang yang sesuai dengan ciri-ciri diatas? Pilihlah yang mengandungi pelbagai organik.

 

 *Sumber: MSNLifestyle

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI