Gambar: Getty

Menurut satu kajian terbaharu, lelaki botak berisiko tinggi mengalami gejala yang lebih serius sekiranya dijangkiti COVID-19.

Ketua kajian yang dijalankan di Sepanyol mengatakan bahawa dia percaya bahawa lelaki yang berkepala botak adalah ‘penunjuk utama’ yang akan mengalami komplikasi setelah dijangkiti COVID-19.

Profesor Carlos Wambier dari Brown University Amerika Syarikat yang melakukan dua kajian di Sepanyol mendapati bahawa sebilangan besar lelaki dengan masalah botak dimasukkan ke hospital setelah positif COVID-19.

IKLAN

Kajian pertama mendapati 71 peratus daripada 41 pesakit yang dirawat akibat COVID-19 di Hospital Sepanyol adalah lelaki botak dalam lingkuan usia 31 tahun dan 53 peratus.

Kajian kedua yang diterbitkan dalam Journal of the American Academy of Dermatology mendapati bahawa 79 peratus daripada 122 pesakit COVID-19 di Hospital Madrid adalah lelaki botak.

IKLAN

Para saintis berpendapat bahawa androgen iaitu hormon seks lelaki menyumbang pada keguguran rambut dan meningkatkan keupayaan COVID-19 untuk menyerang sel.

Ini bermaksud ubat penahan hormon berpotensi digunakan untuk memperlahankan jangkitan COVID-19, sekali gus memberi masa kepada pesakit untuk sembuh.

Profesor Wambier memberitahu The Telegraph bahawa beliau yakin androgen atau hormon lelaki merupakan pintu laluan untuk virus COVID-19 memasuki tubuh seseorang.

IKLAN

Ketua Bahagian Kanser Prostat UK, Karen Stalbow berpendapat bahawa lebih banyak bukti diperlukan sebelum ubat-ubatan tertentu digunakan untuk merawat COVID-19.

Sumber: metro.co.uk

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI