Tabiat makan dahulu kenyang-kenyang kemudian barulah mandi atas alasan mahu bersihkan diri sebersih-bersihnya sebenarnya mengundang pelbagai penyakit.

Namun demikian, masih ramai yang tidak tahu tentang risiko ini dan ada yang tidak mengendahkannya kerana menganggap ia hanyalah sekadar dogengan sahaja.

Dalam masa sama,bukan mandi sahaja selepas makan boleh menyebabkan tubuh mudah terdedah kepada penyakit malah terdapat juga beberapa tabiat lain yang gemar dilakukan seperti di bawah :

IKLAN

1. Mandi

Selepas mandi, suhu badan akan meningkat dan seterusnya badan akan menghantar lebihan darah ke kawasan kulit berbanding biasa. Perkara ini boleh menyebabkan proses pencernaan terganggu dan menjadikan sistem metabolism anda menjadi semakin perlahan. Justeru, masa yang terbaik untuk mandi adalah 30 minit selepas makan.

2. Bersenam

Kenapa anda nak berlari atau menaiki tangga selepas makan dengan perut yang kenyang? Kenapa nak menyeksa diri? Anda perlu tahu bahawa beban bersenam dengan perut penuh akan membawa kepada rasa tidak selesa seperti tersedu dan loya atau juga kesan yang lebih serius seperti peningkatan risiko trauma dan sawan. Seelok-eloknya, anda hanya berjalan perlahan-lahan bagi melancarkan perjalanan darah ataupun bersenam empat jam selepas waktu makan.

IKLAN

3. Minum Teh

Minum teh selepas makan adalah tabiat yang paling ramai dilakukan kerana ada yang beranggapan minum teh panas mampu membakar lemak. Sedarlah anda semua, itu semua mitos. Kajian menunjukkan bahawa minum teh panas selepas makan hanya akan menggangu penyerapan zat besi dan mineral yang memainkan peranan penting dalam badan manusia. Oleh itu, kanak-kanak, wanita hamil dan mereka yang menderita kekurangan zat besi harus mengelak daripada minum teh dalam masa sejam selepas makan.

IKLAN

4. Merokok

Hampir semua sistem dalam badan anda akan terlibat dalam proses pencernaan yang aktif. Pada ketika ini, nikotin akan diserap secara dua kali ganda dan sekaligus menambahkan semua kesan berbahayanya. Di samping itu, ia membuktikan bahawa tembakau boleh menghalang penyerapan vitamin dan mineral, termasuk kalsium dan vitamin C dan D bahkan mengurangkan khasiat dari makanan yang paling sihat. Sudah tentu, ia lebih baik jika boleh merokok sepenuhnya tetapi jika anda sentiasa merokok dan tidak boleh berhenti merokok selepas makan, berikan badan anda 20 minit tanpa merokok.

5. Tidur

Mitos mengatakan tidur selepas makan menyebabkan kegemukan mungkin tidak tepat tetapi ia mengundang risiko yang lain pula. Tidur dengan perut yang penuh akan menyebabkan penyakit seperti pedih ulu hati, sendawa dan keasidan yang tinggi, Di samping itu, ia telah membuktikan bahawa tidur selepas makan tengah hari atau makan malam boleh meningkatkan risiko strok. Pakar bersetuju bahawa ia adalah lebih baik jika tidur tidak kurang daripada 2 jam selepas makan.