Image by KamranAydinov on Freepik

Kalau bercakap tentang makanan yang mampu membantu atau mengekalkan kekuatan ‘tenaga lelaki’ sememangnya ramai yang akan ambil perhatian. Dan MASKULIN percaya anda yang sedang membaca artikel ini juga sebenarnya mahukan maklumat berkenan topik di kami kongsikan ini.

Secara asasnya kesihatan seseorang itu akan jadi lebih baik jika mengamalkan diet yang seimbang. Tabiat pemakanan seperti mengurangkan makanan bergula makanan ringan dan bergarak merupakan salah satu langkah yang mampu membantu anda menjalai kehidupan yang sihat.

Bagi kesihatan seksual seorang lelaki pula terdapat beberapa jenis makanan yang terbukti mampu membantu menjadi lebih baik. Adakah anda seorang penggemar sayur bendi?

Rugi Kalau Lelaki Tak Makan Kacang Bendi, Terbukti Mampu Jaga Kekuatan ‘Tenaga Lelaki’
Foto: Rudisill/Getty Images

Jika ya tahniah kerana kacang bendi merupakan antara jenis sayur yang baik untuk kesihatan seksual lelaki.

Menurut laman sesawang Hello Doktor, kacang bendi merupakan sayur yang sangat baik kerana ia mengandungi beberapa komponen dan bahan yang mampu memberikan kesan positif kepada kesihatan seksual lelaki!

CEGAH MATI PUCUK

MASKULIN jangkakan ramai yang tak tahu perkara ini, bukan? Kacang bendi merupakan sejenis sayur yang kaya dengan mineral zink. Kewujudan mineral ini mampu membantu lelaki dari berdepan risiko mati pucuk atau erectile disfunction. Ia juga membantu meningkatkan tenaga intim lelaki.

IKLAN

CEGAH BILANGAN RENDAH

Selain mineral zink, kadang bendi juga kaya dengan asid folik dan beberapa komponen lain yang mampu membantu meningkatkan bilangan sperma.

Ia merupakan komponen yang pentinf bagi mencegah jumlah sperma menjadi rendah selain dapat memekatkan. Tapi perlu ingat, pekat tidak semestinya jumlah sperma yang tinggi.

Rugi Kalau Lelaki Tak Makan Kacang Bendi, Terbukti Mampu Jaga Kekuatan ‘Tenaga Lelaki’
Image by jcomp on Freepik

RENDAH KOLEKSTEROL DAN KALORI

Makanan yang rendah kolesterol sememangnya sangat baik untuk kesihatan. Sebagai antara sayuran rendah koleksrol dan kalori, kacang bendi sangat sesuai buat anda yang ingin berdiet dan dalam pada masa yang sama mahu prestasi di kamar tetapi ‘tip top’!

IKLAN

Menarik: Senaman Biasa Di Sekolah Dulu, Siapa Sangka Lompat Bintang Banyak Manfaat Kecergasan

KAYA FOLAT

Folat, juga dikenali sebagai vitamin B9, mewakili semua sebatian yang disebut folat yang terdapat secara semula jadi dalam makanan dan makanan tambahan.

Kacang bendi yang kaya dengan folat dapat memainkan peranan penting dalam membantu memantapkan kesihatan seksual seorang lelaki. Terdapat kajian yang pernah dilakukan pada tahun 2014 menunjukkan kebanyakan lelaki yang mati pucuk mengalami penurunan kandungan folat dalam badan.

IKLAN
Rugi Kalau Lelaki Tak Makan Kacang Bendi, Terbukti Mampu Jaga Kekuatan ‘Tenaga Lelaki’
Image by nikitabuida on Freepik

KAYA ANTIOKSIDAN

Kacang benda cukup hebat dan kaya dengan antioksidan seperti polifenol dan flavanoid. Kedua-dua mempunyai nutrein yang sangat membantu mencegah berlakunya pembekuan darah selain dalam masa yang sama membantu kesihatan jantung lelaki.

Jadi jika anda mahu terus ‘perform’ dengan mantap jadikanlah bendi sebagai salah satu sayuran wajib dalam menu makanan anda!

Jom subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

Sumber: Hello Doktor

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI